Η ρευστότητα δεν πρόκειται να βελτιωθεί στην Ελλάδα ακόμα και αν το κράτος πληρώνει τις οφειλές του. Οι ιδιώτες ουσιαστικά με τα χρήματα αυτά, δεν επενδύουν αλλά κλείνουν τρύπες πάλι προς το... Δημόσιο (φόροι, δόσεις κ.λπ) ή προς τράπεζες. Πάντως όχι για την ανάπτυξη.
Στο μεταξύ... αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν σε 8,13 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο του 2013 από 8,03 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 8 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 (ουσιαστικά από το τέλος Δεκεμβρίου του 2012) εγκρίθηκε από το ΓΛΚ χρηματοδότηση υποχρεώσεων ύψους 3,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων εκταμιεύτηκε το 1,5 δισ. ευρώ.
Κατά τον μήνα Μάρτιο έγιναν τελικές πληρωμές ύψους 790 εκατ. ευρώ, πάνω από τον εκτιμώμενο μηνιαίο μέσο όρο του νέου μνημονίου. Παρά ταύτα οι κρατικές οφειλές μαγάλωσαν.
Τα περισσότερα χρέη, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ
που οφείλει 2,57 δισ. ευρώ και το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων με 1,05 δισ. ευρώ. Τα χρέη των Νοσοκομείων ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ.
Τέλος οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν 961 εκατ. ευρώ και τα Υπουργεία 538 εκατ. ευρώ.