Κάθετη μείωση του αριθμού των λαθρομεταναστών στην Πάτρα.

Φθίνει συνεχώς ο αριθμός των παράνομων μεταναστών πού μέχρι πρότινος κατέκλυζαν την Πάτρα προσπαθώντας να ταξιδέψουν προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Πριν ενάμιση περίπου χρόνο στην Πάτρα υπήρχαν περίπου 4.500 άνθρωποι, κυρίως Σομαλοί και Αφγανοί, οι οποίοι είχαν ανατρέψει την καθημερινότητα της πόλης, στήνοντας καταυλισμούς ή καταφεύγοντας σε παραβατικές πράξεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Η Πάτρα είχε διχαστεί ανάμεσα στούς "σκληρούς" που απαιτούσαν ακόμα και την βίαιη απομάκρυνσή τους και σ΄αυτούς που ζητούσαν ανθρώπινη μεταχείριση.

Σήμερα η κατάσταση έχει σε μεγάλο βαθμό εξομαλυνθεί. Ο αριθμός των μεταναστών δεν ξεπερνά τους 450, και η πόλη έχει επιστρέψει σε ηπιότερους ρυθμούς ζωής. Δύο φαίνεται να είναι οι αιτίες αυτής της εξέλιξης:

1. Η διαρκής αστυνόμευση που ξεκίνησε στο β! εξάμηνο του 2010. Ακόμα και σήμερα μετανάστες μεταφέρονται καθημερινά, στην Αθήνα στο Κέντρο αλλοδαπών.

2. Το νέο λιμάνι της πόλης που έχει εξαιρετικά μέτρα ασφαλείας. Κυριολεκτικά είναι απόρθητο και το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Οι επιστροφές μεταναστών από την Ιταλία μειώθηκαν κατά... 95% περίπου!

Ο αστυνομικός Διευθυντής Αχαίας κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος θεωρείται άριστος γνώστης του θέματος και είναι ένας από αυτούς που συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή, αυξάνοντας την αστυνόμευση σε σημεία αιχμής, συνεργαζόμενος πολύ καλά με το Λιμενικό Σώμα και παρακολουθώντας συστηματικά το πως λειτουργούσε το "σύστημα". (Υπήρχαν π.χ. οργανωμένα κυκλώματα που μετέτρεπαν φορτηγά με ειδικές κρυψώνες). Φαίνεται πως η μείωση της προσέλευσης των λεγόμενων λαθρομεταναστών οφείλεται τελικά στην διαδεδομένη στους κύκλους αυτών των κυκλωμάτων εκτίμηση ότι "από την Πάτρα δεν περνάμε πια".

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης