Την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο "Acrion 24" διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική φρεγάτα «θα αποπλεύσει όταν είμαστε απολύτως έτοιμοι επιχειρησιακά».
Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η φρεγάτα που θα συμνμετέχει στην πολυεθνική δύναμη με την κωδική ονομασία «Φύλακας Ευημερίας» θα έχει ως αποστολή την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων και δεν θα είναι μία φρεγάτα που μετέχει σε μια ξένη αποστολή.
Aναφερόμενος στο θετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα, ο ΥΕΘΑ υπογράμμισε πως αν και «έχουμε δει μια αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά, και είναι απολύτως καλοδεχούμενη, δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων, για να είμαστε ειλικρινείς».
«Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις που η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να παραδεχθεί», ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία, παρακολουθούμε και αντιδράμε ανάλογα με το κλίμα το οποίο υπάρχει».
Δεν φτάνουν τα F-35
Μιλώντας για το «νέο αμυντικό δόγμα με ορίζοντα το 2030», μετά και την αλλαγή στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός ανέφερε ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις δείχνουν πως έχουμε περάσει σε μια νέα εποχή και ο πόλεμος διεξάγεται με διαφορετικό τρόπο. «Γι’ αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας πρέπει να εκσυγχρονιστούν, σε στρατηγική και μέσα. Αυτή την προτεραιότητα εκφράζει η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων», όπως είπε.
Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ.
«Δεν φτάνουν τα F-35», σημείωσε, ωστόσο, προσθέτοντας ότι«πρέπει να γίνει συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης. Τα drones μπορούν να επιφέρουν πλήγματα σε στόχους πολλών δισεκατομμυρίων. Τα μη επανδρωμένα συστήματα είναι το μέλλον. Ζούμε μια επανάσταση και δεν γίνεται να συνεχίσουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα με γραμμές που τέθηκαν πολλά χρόνια πριν. Αυτό θα σήμαινε μια απόλυτη τύφλωση», τόνισε.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό. Θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Στόλου, που ξεκίνησε με την απόκτηση των φρεγατών FDI Belharra, έχοντας υπόψιν τις νέες ανάγκες», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Το φιλανδικό μοντέλο, είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στις αλλαγές στον υφιστάμενο χρόνο θητείας του Έλληνα πολίτη που περιλαμβάνουν:
- τον χρόνο εκπαίδευσης "να αποκτά αυτές τις ικανότητες που του επιτρέπουν να επιβιώσει και να επιβάλει αν θέλετε, την ελληνική βούληση στο πεδίο της μάχης"
- την απόκτηση δεξιοτήτων και
- τις επανεκπαιδεύσεις: Σε πρώτη φάση, όπως είπε, η επανεκπαίδευση θα είναι σε εθελοντική βάση, "δε θα υποχρεώσουμε κανέναν. Είμαι σίγουρος όμως, ότι καταλαβαίνοντας τη συνταγματική τους αποστολή, η μεγάλη πλειοψηφία θα δεχτεί να επανεκπαιδευτεί, ώστε να έχουμε ένα στρατό εφεδρείας, ο οποίος να είναι έτοιμος να ενταχθεί στις αναδιοργανωμένες μονάδες μας και έτοιμος να υπηρετήσει την πατρίδα".
"Το φιλανδικό μοντέλο, είναι το μέλλον της θητείας για τον ελληνικό στρατό του 2030", ανέφερε περαιτέρω.