Σήμα συνεχούς παραγωγής έργου εξέπεμψε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προς τους διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών στην ημερίδα που διοργανώνει το Υπουργείο Υγείας και είναι σε εξέλιξη. Ζήτησε από όλους τους διοικητές να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, ανεξάρτητα εάν θα παραμείνουν ή όχι στο ΕΣΥ την επόμενη ημέρα – τους μήνες που ακολουθούν θα επιλεγούν νέες διοικήσεις. Μέσα από την ομιλία του, έκανε σαφές ότι δεν θα υπάρξει ανοχή σε δυσλειτουργίες που έχουν αντίκτυπο στους ασθενείς, τόνισε ότι θα παρακολουθεί στενά τις αναμονές στις εφημερίες, θα πραγματοποιεί αξιολόγηση ανά μήνα και προειδοποίησε για ξαφνικές εφόδους στα δημόσια νοσοκομεία.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας διοικητής που δεν αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό είναι το αξίωμα και πόσο σοβαρός ο ρόλος του», σημείωσε αναφέροντας ενδεικτικά μία θετική και μια αρνητική εμπειρία ασθενών στο ΕΣΥ. Όπως είπε και οι δύο είναι πραγματικότητα και δεσμεύτηκε να κάνει ό, τι καλύτερο για να είναι περισσότερες οι θετικές εμπειρίες των πολιτών μέσα στα νοσοκομεία.
«Δεν έχω αυταπάτη ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα ως διά μαγείας», ανέφερε, και πρόσθεσε: «Οι συμπολίτες μας δικαιούνται να ζητούν το κάτι παραπάνω και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό».
Αναγνωρίζοντας ότι είναι μια μεταβατική περίοδος και οι διοικήσεις των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών θα αλλάξουν, είπε στους διοικητές ότι «κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα τον επαναδιορισμό σας». Ωστόσο, ζήτησε να μη σταματήσει η δουλειά έως και την τελευταία ημέρα της θητείας τους. «Εάν αισθάνεται κάποιος τοσο μεγάλη απογοήτευση που δεν μπορεί να συνεχίσει να μου το πει σήμερα, να παραιτηθεί και να ορίσω μεταβατική διοίκηση. Όσοι αποφασίσετε να μείνετε, μένετε με τον όρο να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό μέχρι και την τελευταία ημέρα», τόνισε.
Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης, σημείωσε ότι η συνεργασία που θα έχει με τις διοικήσεις τους επόμενους λίγους μήνες έως και την επιλογή των νέων διοικητών «είναι το βασικότερο κριτήριο που θα με κάνει να αποφασίσω. Δε χρειάζεται να με πάρει κανείς τηλέφωνο, να μου θυμίσει εάν είμαστε φίλοι, να μου πει τίποτα άλλο, εγώ θα βλέπω τους δείκτες», ανέφερε με αυστηρότητα.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες και ευθύνες των διοικήσεων, όπως τις ιεράρχησε ο υπουργός Υγείας, είναι ο έλεγχος των δαπανών. «Έχετε την απόλυτη ευθύνη να τηρείτε τους προϋπολογισμούς. Διοικήσεις που βλέπω μήνα με το μήνα ότι πέφτουν εκτός προϋπολογισμού, καλό είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα συνεχίσουν», είπε. Επίσης, έδωσε μεγάλη βάση στις αναμονές. «Θα παρακολουθώ τη μέση μείωση χρόνου στις εφημερίες και θα είναι ένας βασικός δείκτης αξιολόγησης». Ο κ. Γεωργιάδης προειδοποίησε για ξαφνική και απροειδοποίητη παρουσία του στα νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι δεν το έχει κάνει ακόμη καθώς ήθελε πρώτα να συναντηθεί με τους διοικητές. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα δώσει στους γιατρούς τη δυνατότητα να βγάλουν περισσότερα και νόμιμα χρήματα.
Η ημερίδα ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί, με την παρουσία περίπου των 3/4 των διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ της χώρας. Εισαγωγική τοποθέτηση, εκτός από τον Υπουργό Υγείας, έκαναν, επίσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι δύο Υφυπουργοί Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, καθώς και η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη. Όλοι εστίασαν στην εφαρμογή του συστήματος DRG, η ενημέρωση για το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της ημερίδας.
Πρόκειται για το σύστημα κατάταξης των ασθενών σε ομάδες βάσει κριτηρίων που αφορούν στην ομοιότητα σε κλινικά χαρακτηριστικά και σε απαιτούμενους πόρους για τη διαχείρισή τους. Στο σύστημα DRG έχουν ενταχθεί όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ εφαρμόζεται εδώ και καιρό με επιτυχία σε Κρήτη και Μακεδονία (7η και 3η Υγειονομική Περιφέρεια). Μάλιστα, στα νοσοκομεία των δύο αυτών Υγειονομικών Περιφερειών που είναι ψηφιακά… ώριμα, προχωρά η αποζημίωσή τους με βάση το παραγόμενο έργο, δηλαδή τις ιατρικές πράξεις, τα χειρουργεία και τις νοσηλείες που πραγματοποιούν. Τα οφέλη από την εφαρμογή του συστήματος DRG συνοψίζονται στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και στην εξοικονόμηση πόρων.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει θεματικές για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τον έλεγχο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τον προγραμματισμό των προμηθειών. Επίσης, θα συζητηθεί η συνεργασία ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών, η διαχείριση κρίσεων, καθώς και ζητήματα πυρασφάλειας.