Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και επισήμως αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Τέλος σε ένα πολιτικό θρίλερ διαρκείας έδωσε η αντιπολίτευση στην Τουρκία, η οποία συμφώνησε να στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), ως υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Ο 74χρονος Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αντιπολίτευση προηγείται ελαφρά του κυβερνητικού συνασπισμού, ωστόσο οι προσεχείς εκλογές αναμένεται ότι θα κριθούν στο νήμα.

Εν τω μεταξύ είχε επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Μεράλ Ακσενέρ του Καλού Κόμματος (IYI), δεύτερου σε ισχύ μετά το CHP. Η Ακσενέρ διαφωνούσε με την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και αντιπρότεινε ως υποψηφίους τους δημάρχους της Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς. Ωστόσο, και οι δύο αρνήθηκαν αυτήν την πρόταση κα, αφού συναντήθηκε με τους δύο δημάρχους και με τον ίδιο τον Κιλιτσντάρογλου τη Δευτέρα στην Άγκυρα, η Ακσενέρ επανήλθε τελικά στη Συμμαχία.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, που βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου, ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να τον στηρίξει και να μην κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και δήλωσε ανοιχτό σε συνομιλίες με τη Συμμαχία. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το HDP είχε συγκεντρώσει ποσοστό 12% ενώ ο υποψήφιός του στις προεδρικές -που σήμερα είναι φυλακισμένος- έλαβε ποσοστό 8,4% στις προεδρικές του 2018. Το κόμμα αυτό είχε μέχρι τώρα μείνει έξω από τη Συμμαχία, λόγω της παρουσίας του Καλού Κόμματος, η πολιτική γραμμή του οποίου είναι ασύμβατη με εκείνη του HDP.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης