Oι πιο κοντινές φωτογραφίες από τον Δορυφόρο του Κρόνου Ευρώπη

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι καλύτερες και οι κοντινότερες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια από την Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία.

Οι νέες λεπτομερείς φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το σκάφος Juno της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) το οποίο πέρασε στις 29 Σεπτεμβρίου σε απόσταση μόλις 352 χιλιομέτρων από την Ευρώπη.

Η πρώτη εικόνα από το πέρασμα της Πέμπτης έδειξε κρατήρες, φαράγγια, κορυφογραμμές και άλλα χαρακτηριστικά του απόκρημνου εδάφους της Ευρώπης.

Κατά το πέρασμα του, το Juno εκινείτο με ταχύτητα περίπου 24 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, είχε συνεπώς ένα χρονικό «παράθυρο» μόνο δύο ωρών για να συλλέξει δεδομένα και να φωτογραφίσει τον δορυφόρο.

Οι επιστήμονες της NASA θα συγκρίνουν τώρα αυτές τις φωτογραφίες με παλαιότερες πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες, για να δουν κατά πόσο η επιφάνεια της Ευρώπης έχει αλλάξει σε αυτό το διάστημα, καθώς είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα δυναμικό γεωλογικό σώμα.

Τα στοιχεία αυτά είναι χρήσιμα για την προετοιμασία της αμερικανικής αποστολής Europa Clipper που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί το 2024 και να φθάσει εκεί το 2030.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης