Μια τεχνολογία που υπόσχεται να φέρει πραγματική επανάσταση σε πολλούς τομείς αναπτύσσουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Σαγκάης στην Κίνα.
Πρόκειται για ένα σύστημα λέιζερ το οποίο στα πειράματα που διεξάγονται δείχνει ότι μπορεί να εντοπίζει αντικείμενα που όχι μόνο είναι σε πολύ μεγάλη απόσταση αλλά δεν βρίσκονται καν σε κοινή θέα.
Οι ερευνητές τοποθέτησαν μια κούκλα σε ανθρώπινο μέγεθος μέσα σε ένα διαμέρισμα και σε ένα σημείο που να μην φαίνεται από έξω.
Στην συνέχεια έστειλαν από απόσταση 1,6 χλμ. μια δέσμη λέιζερ προς το διαμέρισμα. Το σύστημα που ονομάζεται NLOS (non-line-of-sight) κατάφερε να εντοπίσει τον κούκλα. Όταν η δέσμη του λέιζερ έφτασε στο διαμέρισμα τα φωτόνια της διασκορπίστηκαν στον χώρο.
Τα φωτόνια έπεφταν πάνω στους τοίχους, τα έπιπλα και ότι άλλο υπήρχε μέσα στο διαμέρισμα και επέστρεφαν σε έναν αισθητήρα του συστήματος. Η ανάλυση της κίνησης των φωτονίων αποκάλυπτε σε τι επιφάνεια είχαν βρεθεί πριν επιστρέψουν στον αισθητήρα.
Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο εντοπίστηκε η παρουσία της κούκλας και η θέση στην οποία βρισκόταν αλλά δημιουργήθηκε και μια τρισδιάστατη εικόνα της.
Προηγούμενες παρόμοιες έρευνες είχαν καταφέρει να εντοπίσουν με ανάλογες μεθόδους αντικείμενα σε αποστάσεις λίγων μέτρων.
Οι εφαρμογές είναι πολλές και ξεκινούν από τον στρατιωτικό τομέα (εντοπισμός στόχων) και καταλήγουν στα αυτόνομα αυτοκίνητα τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να εντοπίζουν την παρουσία πεζών που βρίσκονται ακόμη σε μεγάλη απόσταση ή ακόμη και σε τυφλά σημεία που δεν μπορούν να δουν οι κάμερες του οχήματος