Οι αριθμοί ευημερούν. Οι άνθρωποι όχι. Για παράδειγμα όλοι καταγράφουν ως θετική εξέλιξη την δημιουργία πλεονάσματος στο ισζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Ιουλίου. Οι αριθμοί καταγράφουν περιορισμό των εισαγωγών κατά 15,8% που οφείλεται φυσικά στην μείωση της κατανάλωσης, την κατάργηση πολλών αγαθών λόγω έλλειψης ζήτησης και των απαιτήσεων των ευρωπαίων προμηθευτών για μετρητοίς καταβολές ανά παραγγελία.
Ταυτόχρονα είχαμε αύξηση των εξαγωγών κατά 3,9%, μια αύξηση που συνέβαλε στη δημιουργία πλεονάσματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010. Το πλεόνασμα, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθε σε 642 εκατομμύρια ευρώ, έναντι ελλείμματος 880 εκατ. ευρώ, ένα χρόνο πριν.
Φυσικά πρόκειται για αύξηση των εξαγωγών που οφείλεται είτε σε πλασματικές "εξαγωγές" καυσίμων προς τα... Σκόπια, είτε για αποτέλεσμα του σκληρού αγώνα που δίνουν χιλιάδες ελληνικές εταιρείες στρεφόμενες στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσουν την καταστροφή που βιώνουν στην Ελλάδα. Φυσικά στην προσπάθειά τους αυτή το κράτος είναι... εχθρός.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το α΄ εξάμηνο του 2012, η Ελλάδα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών μεταξύ των 27 κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν και η Ελλάδα συνεχίζει να καταλαμβάνει την 20ή θέση μεταξύ των «27» με βάση την αξία των εξαγωγών, ωστόσο περιορίζει το χάσμα από τη 19η Σλοβενία, ενώ μεταξύ των 17 χωρών της Ευρωζώνης, βρίσκεται στη 13η θέση. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας επισήμανε χθες με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν–Κλοντ Γιουνκέρ.