Το περίφημο "βραχιολάκι" που θα φορά ένας κρατούμενος και θα εντοπίζεται δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο για όσους παίρνουν άδεια, αλλά και για καταδικασμένους σε μικρές ποινές (πλημελήμματα), που θα μπορούν να τις εκτίσουν στο σπίτι τους ή σε μεγαλύτερο αλλά περιορισμένο χώρο (π.χ στην πόλη τους, προσφέροντας κοινωνική εργασία).
Με τον τρόπο αυτό θα αποσυμφορηθούν και οι φυλακές αφού ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται σήμερα στους 12.479, ενώ η συνολική χωρητικότητα των φυλακών είναι στις 9.300. Υπάρχουν δηλαδή 3.179 υπεράριθμοι και ο αριθμός τους μεγαλώνει μιας και φυλακίζονται καθημερίνά 70-80 άνθρωποι κυρίως γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τις ποινές τους.
Από τους 12.479 κρατουμένους, οι 7.887 είναι αλλοδαποί, οι 562 γυναίκες και οι 587 ανήλικοι. Για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών στις ελληνικές φυλακές κρατούνται 4.136, ενώ οι ισοβίτες ανέρχονται στους 977. Από το συνολικό αριθμό των κρατουμένων οι 4.254 είναι υπόδικοι, ενώ οι κρατούμενοι για χρέη ανέρχονται στους 36.
Από τους κρατουμένους που δεν επιστρέφουν μετά τις άδειες που λαμβάνουν (οι περισσότεροι συλλαμβάνονται μετά, συνήθως με αφορμή νέα παραβατική συμπεριφορά), μόνο το 2,52% δεν επιστρέφει στις φυλακές, ποσοστό που είναι μικρό. Παρ' όλα αυτά, στον Ποινικό Κώδικα θα επέλθει τροποποίηση για το θέμα των αδειών αφού αναμένεται να αυστηροποιηθεί το καθεστώς χορήγησης νέων αδειών σε κρατουμένους που έχουν παραβιάσει τους όρους της άδειάς τους.
Σε αυτές τις περιπτώσεις ο κρατούμενος δεν θα δικαιούται νέα τακτική ή εκπαιδευτική άδεια πριν από την πάροδο τριών ετών και όχι ενός έτους όπως ισχύει σήμερα, από την επιστροφή ή σύλληψή του.