Τρια σενάρια (επιστημονικής φαντασίας;) των FT για τις ελληνικές εκλογές

FT

Τρία σενάρια με αφορμή τις ελληνικές εκλογές αναπτύσουν οι γερμανικοί Financial Times. Απολαύστε τα (!):

Σενάριο Πρώτο: Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει τις εκλογές, σχηματίζει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ και ανακοινώνει την πρόθεσή του να αναδιαπραγματευτεί το πακέτο βοήθειας με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Οι εκπρόσωποι της τρόικα ταξιδεύουν στην Αθήνα και διαπιστώνουν ότι το πακέτο βοήθειας δεν έχει εφαρμοστεί λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να πρέπει να εκπονηθεί νέο σχέδιο. Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερο χρόνο, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος, ενώ ο Σαμαράς ως αντάλλαγμα θα υποσχεθεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα λαμβάνει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Καταρχήν δεν θα αποφασιστεί περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα συνεπαγόταν στους ευρωπαίους φορολογουμένους κόστος 60 με 90 δισ. ευρώ.

Σενάριο δεύτερο: Κερδίζει ο Τσίπρας. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας ανεβαίνει στα ύψη, ενώ η ΕΚΤ παρεμβαίνει προσπαθώντας να συγκρατήσει την αυξητική τάση. Στην Ελλάδα οι πολίτες αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και τα αποθέματα των μηχανημάτων αυτομάτων αναλήψεων. Η Κύπρος ζητά να εισέλθει στον μηχανισμό βοήθειας και από την Πορτογαλία και την Ισπανία φεύγουν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια. Στην απαίτηση του Τσίπρα για την κατάργηση των μέτρων λιτότητας και τη μη αποπληρωμή των επιτοκίων, οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης απαντούν ότι θέλουν γραπτή δέσμευση για την επίτευξη των στόχων και απορρίπτουν την μη αποπληρωμή των τόκων. Ο Τσίπρας αποχωρεί άπρακτος. Εν τω μεταξύ ετοιμάζεται σχέδιο θωράκισης της Ευρώπης από την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας επιμένει στα αιτήματά του, για να λάβει την απάντηση από την Μέρκελ και τον Ολλάντ ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας δεν μπορούν να γίνουν πολιτικά αποδεκτές από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Ο Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει Σχέδιο Β, δηλαδή η ανακοίνωση μίας τραπεζικής ένωσης με κοινή επιτήρηση και διασφάλιση των καταθέσεων, καθώς και ένα ταμείο αποπληρωμής των παλιών χρεών της τάξης των 2 τρισ. Ευρώ. Η ΕΚΤ αποφασίζει να αποκόψει την Ελλάδα από το ευρωσύστημα. Η Ευρώπη ουσιαστικά αποκόπτει την Ελλάδα από το κοινό νόμισμα, υπόσχεται όμως να της παρέχει βοήθεια, αφού η χώρα θα παραμείνει εντός της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ανακουφισμένοι για τις εξελίξεις, ενώ το κόστος εξόδου της Ελλάδας για την ΕΚΤ, την ευρωζώνη και το ΔΝΤ ανέρχεται σε 225 δισ. ευρώ.    

Σενάριο τρίτο: Η ευρωζώνη διαλύεται. Οι χώρες επιστρέφουν στα εθνικά νομίσματά τους. Το μάρκο ανατιμάται κατά 20%, τα υπόλοιπα νομίσματα υποτινμώνται κατά 20%. Κλείνουν Τράπεζες και περιορίζονται οι κινήσεις κεφαλαίων. Οι διεθνείς επενδυτές εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης