Σικελία: Πωλούνται σπίτια για ένα ευρώ

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο επιχειρούν οι τοπικές αρχές να δώσουν ξανά φρεσκάδα και ζωντάνια στον δήμο Γκάντζι των περίπου 6.700 κατοίκων, ανάμεσα στο Παλέρμο και την Κατάνια, στη Σικελία της Ιταλίας.

Παλιά σπίτια στα όρια του δήμου πωλούνται για ένα ευρώ, με τους νέους ιδιοκτήτες ωστόσο να έχουν την υποχρέωση να τα αναπαλαιώσουν εντός τριών ετών και να καταβάλουν ποσό 5.000 ευρώ στη δημοτική αρχή.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Γκάντζι βρίσκεται σε μια ήσυχη περιοχή, δύο ώρες μακριά από το Παλέρμο με το αυτοκίνητο.

Η πόλη χτίστηκε πάνω σε βράχους και σήμερα μένουν σε αυτήν 6.700 άνθρωποι, ωστόσο στο ιστορικό της κέντρο ο χρόνος έχει σταματήσει στον Μεσαίωνα.

Ανάμεσα στα τείχη της πόλης, τις εκκλησίες και τα στενά σοκάκια ο κόσμος που κυκλοφορεί είναι λιγοστός, καθώς παρά τη μαγευτική θέα στην Αίτνα, πολλοί προτιμούν να φύγουν σε άλλες πόλεις για βιοποριστικούς λόγους.

Ο δήμαρχος της πόλης Φραντσέσκο Πάολο Μιλιάτσο δηλώνει σύμφωνα με τη DW περήφανος για την ιδέα να ξαναζωντανέψει την πόλη πουλώντας παλιά σπίτια για ένα μόνο ευρώ, με τον αγοραστή να έχει την υποχρέωση μέσα σε τρία χρόνια να ολοκληρώσει την αναπαλαίωση και να καταβάλει 5.000 ευρώ στον δήμο.

Ο στόχος σύμφωνα με τον δήμαρχο είναι «να πάρει και πάλι αξία το ιστορικό κέντρο, να αυξηθεί ο πληθυσμός και να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις».

Μέχρι στιγμής έχουν πουληθεί περίπου 100 σπίτια για ένα ευρώ, από τότε που είχε την ιδέα ο προκάτοχος του σημερινού δημάρχου Τζουζέπε Φεραρέλο. Το σχέδιο, μάλιστα, έχουν αρχίσει να αντιγράφουν και άλλες περιοχές, όπως η Τοσκάνη ή το Λάτιο.

Η 69χρονη Βελγίδα Εγκίντια ντε Μπενεντίκτις ταξίδεψε στην πόλη Γκάντζι με τον σύζυγό της όταν άκουσε για τη συγκεκριμένη προσφορά, αγοράζοντας τελικά ένα σπίτι πριν από τρία χρόνια.

Η ίδια δηλώνει στη DW πως έπρεπε να γίνει πολλή δουλειά, με το ζευγάρι από το Βέλγιο να επενδύει 75.000 ευρώ για την αναπαλαίωση του σπιτιού που αγόρασε.

Τα σπίτια, όπως εξηγεί, πρέπει στην ουσία να ξαναγίνουν από την αρχή, καθώς χρειάζονται ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, θέρμανση και κουφώματα, μεταξύ άλλων.

Το πείραμα στη Γκάντζι έχει σίγουρα ενδιαφέρον αλλά θα πρέπει να το σκεφθεί κανείς καλά πριν κάνει το τελικό βήμα, σχολιάζει η Deutsche Welle.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης