Η Ράκα πέφτει
H πόλις Ράκα έγινε διεθνώς γνωστή όταν το Ισλαμικό Κράτος την κατέλαβε και την ανακήρυξε σε "πρωτεύουσα" του υποτιθέμενου κράτους που περιελάμβανε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. Η ίδρυση κράτους ήταν η μεγάλη διαφωνία της Αλ Κάϊντα με τον ISIS, που ήταν κομμάτι της. Η Αλ Κάϊντα θεωρεί ότι ο αγώνας της πρέπει να γίνει στα ισλαμικά κράτη που ήδη υπάρχουν, ενώ ο ISIS θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει κράτος που να επεκτείνεται, σε βάρος όσων δεν ταυτίζονται με τον φανατισμο τους.
Στη Ράκα υπήρξε μια περίοδος ηρεμίας. Εφαρμόστηκαν θρησκευτικοί νόμοι και οι κάτοικοι της πόλης νόμιζαν ότι θα ζήσουν μια εποχή χωρίς εγκληματικότητα, απρέπειες και βία κάθε μορφής. Αυτό κράτησε λίγο. Η συνέχεια ήταν ένας εφιάλτης: Εκτελέσεις για ψύλου πήδημα χωρίς δίκες, κρεμάλες, βιασμοί, η Ράκα έγινε μια φυλακή με τους κατοίκους της να κινδυνεύουν κάθε στιγμή.
Στη συνέχεια άρχισαν οι βομβαρδισμοί των πολυεθνικών δυνάμεων. Η πόλη έγινε ένα εκτεταμένο χαράκωμα όπου οι λεγόμενοι "μαχητές" του ISIS μετέτρεψαν νοσοκομεία και τζαμιά σε ασφαλή κρησφύγετα, βάζοντας ανύποπτους πολίτες να συζούν μαζί τους.
Τα γράφω όλα αυτά γιατί τις τελευταίες ώρες η Ράκα έχει περικυκλωθεί και οι 3-4.000 λεγόμενοι "μαχητές" που θα την υπερασπιστούν δεν έχουν διέξοδο διαφυγής. Η εξέλιξη αυτή είναι η δικαίωση του Ομπάμα ο οποίος είχε πει πως όλες οι πόλεις και εκτάσεις που έχεουν καταληφθεί από τον ISIS θα πρέπει να ανακαταληφθούν χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις της Δύσης γιατί αυτό θα προκαλούσε.
Η Δύση θα εξόπλιζε, θα έδινε πληροφορίες, θα βομβάρδιζε από μακριά αλλά δεν θα ήταν εκεί. Ο μουσουλμανικός κόσμος και οι χώρες της περιοχής θα αποκαθιστούσαν την τάξη.
Με την αναμενόμενη πτώση της Μοσούλης και της Ράκα, ο ISIS, γίνεται ένα κοπάδι ατάκτων, ενώ η ηγεσία του θα προσπαθεί από τη Λιβύη για την οποία η Δύση ετοιμάζεται να αποκαταστήσει την κανονικότητα της χώρας που τα δικά της εγκλήματα την διέλυσαν.