Το θέμα του χρέους η κυβέρνηση το θέτει μόνο για ένα λόγο: Για να αντισταθμίσει τα σκληρά μέτρα που πήρε κατά συνταξιούχων, ανέργων και μισθωτών. Στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρξε ζήτημα , η χώρα έχει συμφωνήσει να γίνει η όποια διευθέτηση μετά την λήξη του τρίτου μνημονίου δηλαδή τον Αύγουστο του 2018.
Ο κ. Τσίπρας το έθεσε με την συνήθη απαίτηση "να υπάρξει πολιτική λύση" και μετέφερε ανύπαρκτη αισιοδοξία. Το Eurogroup όμως έληξε χωρίς καν να ολοκληρωθεί τυπικά η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ για το ζήτημα του χρέους δεν υπήρξε πρόοδος. Μιλάμε για επικοινωνιακό Βατερλό
Η 15η Ιουνίου, ημερομηνία της επόμενης συνεδρίασης του Eurogroup, είναι τώρα το νέο ορόσημο. Η βασική στρατηγική της κυβέρνησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με παράλληλη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ωστόσο, και προφανώς μετά την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι του Eurogroup για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές και μετάθεση της συζήτησης για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος επίσης για μετά τις γερμανικές εκλογές, φαίνεται ότι στην Αθήνα επιστρέφει η ανησυχία για μια πιθανή παράταση των διαβουλεύσεων και της εκκρεμότητας.
Οι τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι το επόμενο Eurogroup θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την κυβέρνηση. Η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων στη Βουλή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έγινε με την προοπτική εξασφάλισης συγκεκριμένων μέτρων για το χρέος και η συζήτηση αυτή βρίσκεται πλέον στον αέρα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά.