Διπλές εκλογές το 2019-20, οι μεταρρυθμίσεις που δεν προχωρούν και η στάση των δανειστών

H κυβέρνηση φαίνεται να πέτυχε  την χρονική παράταση που σκληρά αξίωνε στην εφαρμογή των νέων αντιδημοφιλών μέτρων, που προβλέπουν την... συνήθη μείωση των συντάξεων και την συνήθη φορολόγηση των φτωχότερων στρωμάτων.

Όλα δείχνουν ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν από το 2019, κάτι που ενισχύει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει εκλογές το 2018 ώστε να είναι η επόμενη κυβέρνηση αυτή που θα τα εφαρμόσει. μετά να... ρίξει την κυβέρνηση αυτή μη εκλέγοντας Πρόεδρο (Μάρτιος 2020) και να προσπαθήσει μέσω της απλής αναλογικής - και εν μέσω βαθύτερης πολιτικής και οικονομικής κρίσης - να ξαναπάρει μερίδιο από την εξουσία μέσα από συνεργασίες.

Αυτά στην βιτρίνα των διαπραγματεύσεων που γίνεται και για τα μάτια του κόσμου. Πίσω από την βιτρίνα έχουμε τους δανειστές να σκέπτονται σοβαρά και για πρώτη φορά να αναλάβουν δράση όχι για νέα φορολογικά μέτρα αλλά για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ενώ υπογράφονται δεν εφαρμόζονται.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ έχει θέσει στο τραπέζι το εξής ερώτημα: Γιατί επί 7 χρόνια παρά τους συνεχείς δανεισμούς της Ελλάδος και τα τρία μνημόνια τίποτε δεν διορθώνεται; Απαντούν οι ίδιοι: Γιατί δεν προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αναστήσουν την ελληνική οικονομία.

Μάλιστα το ΔΝΤ, εξηγεί ότι ακόμη και το πλεόνασμα για το οποίο κομπάζει η ελληνική κυβέρνηση "έχει γίνει με τον λάθος τρόπο, δηλαδή με πνιγηρούς φόρους και στάση πληρωμών του Δημοσίου", που αποβουλιάζουν την αγορά.

Και τι σκέπτονται πλέον οι δανειστές; Οι χρηματοδοτήσεις προς την Ελλάδα να μην συνδέονται πλέον με τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Οι δόσεις να καταβάλλονται αν π.χ. προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις ή αν πληρώνονται οι οφειλές του Δημοσίου κ.ο.κ.

Για να υπάρχει ακριβής έλεγχος πεπραγμένων οι δανειστές έχουν αποφασίσει να τοποθετήσουν ένα Παρατηρητήριο με δικά τους στελέχη που θα δίνουν συστηματική ενημέρωση για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Δεν είναι λίγοι, αυτοί που πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει γοργά αν σταματήσει η πολιτική των περικοπών που δεν οδηγεί πουθενά και ξεκινήσει επιτέλους η πολιτική της ανάπτυξης.

Φαίνεται ότι και οι δανειστές έχουν αποφασίσει να αξιώσουν το δεύτερο, εξού και η σημαντική δήλωση Σόιμπλε (που δεν έχει αναλυθεί σωστά): "Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί 4ο μνημόνιο και το 2018 θα βγεί στις αγορές".

Πώς θα γίνει αυτό; Θα το φροντίσουν οι ίδιοι, όπως έκαναν και με τα οδικά έργα. Πάντως υπάρχει και η αντίθετη εκτίμηση: Ότι οι δανειστές αποφάσισαν πως με το ζόρι δεν γίνεται να υποχρεώσεις την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις οπότε μένουν μόνο στα οικονομικά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης