Το FBI «ξεκλείδωσε» χωρίς τη βοήθεια της Apple το iPhone του Σαν Μπερναρντίνο

Το FBI κατάφερε να «σπάσει»/ ξεκλειδώσει το iPhone του Σαγέντ Ριζουάν, που μαζί με τη σύζυγό του, Τασφίν Μαλίκ, αιματοκύλισαν το Σαν Μπερναρντίνο, χωρίς τελικά να χρειαστεί η βοήθεια της Apple, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τέλος σε μια πολύκροτη αντιπαράθεση, καθώς η Apple αντιστεκόταν σε εντολή δικαστηρίου που είχε εκδοθεί τον προηγούμενο μήνα, για δημιουργία ειδικού λογισμικού που θα επέτρεπε την πρόσβαση στο κινητό. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αξιωματούχοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η πρόσβαση αποκτήθηκε ανεξάρτητα, οπότε και το σχετικό αίτημα μπορεί να αποσυρθεί.

Υπενθυμίζεται πως ο Φαρούκ και η σύζυγός του είχαν σκοτώσει 14 ανθρώπους στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο, πριν σκοτωθούν από πυρά αστυνομικών. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η Τασφίν Μαλίκ είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν την επίθεση.

Από πλευράς της, η Apple κάνει λόγο για νίκη στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία συσπείρωσε υπέρ της μεγάλο μέρος του κόσμου της τεχνολογίας, λόγω των προβληματισμών σχετικά με την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Σε ανακοίνωσή της αναφέρεται πως, «από την αρχή ήμασταν αντίθετοι στο αίτημα του FBI η Apple να φτιάξει μια “πίσω πόρτα” στο iPhone επειδή πιστεύαμε ότι ήταν λάθος και θα έθετε επικίνδυνο προηγούμενο. Ως αποτέλεσμα της απόσυρσης του αιτήματος από την κυβέρνηση, τίποτα από τα δύο δεν συνέβη. Η υπόθεση αυτή δεν έπρεπε να είχε τεθεί εξαρχής».

Το FBI δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με το πώς επετεύχθη η παραβίαση του κινητού, ωστόσο και μόνο το ότι αυτό εν τέλει έγινε θέτει ερωτήματα σχετικά με τους προηγούμενους ισχυρισμούς ότι κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατόν μόνο με τη συνεργασία της Apple.

Σημειώνεται πως λίγες ημέρες πριν, Αμερικανοί εισαγγελείς είχαν δηλώσει ότι μια «τρίτη πλευρά» είχε προτείνει πιθανή μέθοδο για το «σπάσιμο» της προστασίας του iPhone. Λίγο αργότερα, σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth, που επικαλούνταν ανώνυμες πηγές, είχε αναφερθεί πως η ισραηλινή εταιρεία Cellebrite, που ειδικεύεται στον τομέα του λογισμικού ασφαλείας/ σήμανσης για φορητές συσκευές, βοηθούσε το FBI στις προσπάθειές του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης