Αστεροειδείς εισέρχονται συνεχώς στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν εκρήξεις ατομικής βόμβας, ευτυχώς στον αέρα! Πριν λίγες ημέρες ένας ακόμη εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό και απελευθέρωσε ενέργεια περίπου 13.000 τόνων ΤΝΤ, δηλαδή όσο η ατομική βόμβα της Χιροσίμα το 1945.
Η έκρηξη αυτή ήταν ωστόσο, 40 φορές μικρότερη έναντι των 500.000 τόνων ΤΝΤ άλλου αστεροειδή που εξεράγη στο Τσελιάμπινσκ πριν λίγους μόλις μήνες.
Η έκρηξη συνέβη σε ύψος περίπου 30 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια του ωκεανού και σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από τις βραζιλιανικές ακτές και πέρασε απαρατήρητη από τους ανθρώπους, με εξαίρεση τη NASA που κατέγραψε το συμβάν και ίσως κάποιους στρατιωτικούς δορυφόρους.
Περίπου 30 μικροί αστεροειδείς διαμέτρου ενός έως 20 μέτρων καίγονται στη γήινη ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, οι περισσότεροι πάνω από θάλασσες. Ο αστεροειδής του Ατλαντικού ίσως είχε διάμετρο πέντε έως επτά μέτρων.
Θυμίζουμε ότι οι δεινόσαυροι χάθηκαν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια από έναν αστερεοειδή που "κατάφερε" να φτάσει στο έδαφος με αποτέλεσμα να σαρωθεί ο πλανήτης από την έκρηξη και για 5 χρόνια να είναι καλυμμένος από σκόνη, κάτι που επέτρεψε να ζήσουν μόνο τα μικρά θηλαστικά ζώα.