Η πίεση από το προσφυγικό ανεβαίνει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το Βερολίνο βλέπει χώρες της κεντρικής Ευρώπης να περνούν στην «αντεπίθεση» ενώ το ενδεχόμενο φράχτη στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα εγείρεται ανοικτά: Σε αυτό το φόντο, και με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ ακόμη θολή, στο εσωτερικό του γερμανικού συνασπισμού εκφράζονται φωνές που καλούν σε ελληνική έξωση από την Σένγκεν, την ώρα όμως που ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ λέει «όχι», υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα δηλητηρίαζε το κλίμα στην Ευρώπη.
Ειδικά για την καγκελαρία, τα περιθώρια στενεύουν. Έχοντας ήδη δει εδώ και καιρό πολιτικούς της συμμάχους στο κεντροδεξιό στρατόπεδο να αποστασιοποιούνται από την στάση της στο προσφυγικό (οι «Βαυαροί αδελφοί» του CSU είναι μόνο το ηχηρότερο παράδειγμα), οι δισταγμοί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Η κίνηση του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς να ξεκαθαρίσει ότι η Γαλλία θα δεχθεί όσους έχει συμφωνήσει «και κανέναν παραπάνω», απορρίπτοντας μόνιμο μηχανισμό ανακατανομής, έχει αντηχήσει σε όλες τις γωνιές της γερμανικής πολιτικής σκηνής.
Από την πτέρυγα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ, ακούγονται φωνές που καλούν σε σκληρή στάση: «Αν δεν υπάρξει ξανά ευρωπαϊκή συμφωνία στο προσφυγικό, η Ελλάδα θα πρέπει να αποκλειστεί από τη ζώνη Σένγκεν» ανέφερε ο επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του CDUΒόλφγκανγκ Στάιγκερ, σε συνέντευξή του στη Welt.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου του CDU υποστήριξε ότι το κόστος προσωρινού κλεισίματος των συνόρων είναι μικρότερα από τη συνέχιση της τωρινής πολιτικής «ανοικτών πυλών». «Η βασική προϋπόθεση για ανοικτά σύνορα παντού στο εσωτερικό της Ευρώπης δεν είναι διασφαλισμένη για όλα τα (κράτη) μέλη» είπε ο Στάιγκερ, διευκρινίζοντας ότι από την στιγμή που η Ελλάδα δεν φυλάσσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Σένγκεν έχει ήδη υποστεί βαρύ πλήγμα.
«Δεν έχουμε τον χρόνο να περιμένου η Ελλάδα να τηρήσει τα ευρωπαϊκά στάνταρ, ότι μία χώρα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, η Σένγκεν πρέπει να μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη» είπε.
Ο Στάιγκερ αναγνώρισε ότι διάλυση της Σένγκεν θα πλήξει την ευρωπαϊκή, και ιδιαίτερα τη γερμανική, οικονομία. «Αντιθέτως όμως, η προσωρινή εισαγωγή συνοριακών ελέγχων έναντι μεμονωμένων χωρών της ΕΕ θα έχει μικρότερη οικονομική ζημιά από όσο υποστηρίζεται» ανέφερε χαρακτηριστικά, εξηγώντας το σκεπτικό.
Αντίθετη άποψη όμως εκφράζει ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος με άρθρο του στην FAZ απορρίπτει την έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν λέγοντας πως κάτι τέτοιο «θα δηλητηρίαζε τη συζήτηση».
Με το κείμενό του, ο Γκάμπριελ καλεί «να μην απομονωθεί» η Ελλάδα στο προσφυγικό, όπως και να «γίνουν συμβιβασμοί στο ζήτημα της κρίσης χρέους».
«Έξωση ή αποκλεισμός ενός κράτους μέλους από τη ζώνη Σένγκεν είναι ψευδολύση που δηλητηριάζει την ευρωπαϊκή συζήτηση» γράφει ο γερμανός αντικαγκελάριος, ο οποίος ωστόσο τονίζει ότι κάτι τέτοιο υπάρχει ως ενδεχόμενο «εάν υλοποιηθούν ιδέες συντηρητικών» και στηθεί φράχτης στην ΠΓΔΜ.
Οι κυβερνήσεις των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που προτείνουν κάτι τέτοιο (οι λεγόμενοι «τέσσερις του Βίζεγκραντ», Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία) έχουν τη Δευτέρα επαφές με την αυστριακή κυβέρνηση. Απορρίπτοντας τη θέση τους, ο Γκάμπριελ λέει: «Δεν γίνεται έτσι απλά να επανακαθορίζεις τα σύνορα της Ευρώπης, και μάλιστα χωρίς να λογαριάζεις τα κράτη που επηρεάζονται».