Νικολόπουλος για αποκλεισμό της Δ.Ε από το Φυσικό Αέριο
Με ερώτησή του στους υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων ο ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, Ν.Ι.Νικολόπουλος, θέτει μία σειρά ζητημάτων για τον αποκλεισμό των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας, από την αγορά του φυσικού αερίου.
«Άλλα αστικά κέντρα της χώρας είναι προ πολλού συνδεδεμένα με το φυσικό αέριο. Και απολαμβάνουν τα οφέλη του, ως φθηνή ενέργεια που δίνει χαμηλότερα παραγωγικά κόστη, προστατεύοντας έτσι και την απασχόληση, αλλά και καλύτερη ποιότητα ζωής, αν μιλάμε για πιο προσιτή οικιακή θέρμανση.
Εμείς στη Δυτική Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα στη φάση της προμελέτης, που αποσκοπεί σε προετοιμασία για μεταφορά που θα προορίζεται για βιομηχανική κρίση. Βαθμιαία, και υπό όρους, και για χρήσεις ευρείας κοινωνικής αναφοράς. Η πρόοδος μας έρχεται, πλωτή και υγροποιημένη, υπό συνθήκη μεγάλης καθυστέρησης που πιστοποίησε ότι η Ελλάδα παραμένει χώρα με σοβαρές ανισότητες.
Οι ανισότητες αυτές, αυτοτροφοδοτούνται και δικαιολογούνται μέσα από τις υστερήσεις που προκαλούν: Κρίθηκε ασύμφορη, μια 20ετία τώρα, η μεταφορά του φυσικού αερίου στην περιοχή. Άρα μείναμε πίσω από πλευράς βιομηχανικής ανάπτυξης. Όσο οπισθοχωρούσαμε, η μεταφορά γινόταν όλο και πιο ασύμφορη: Αφού δεν υπάρχει βιομηχανία πολλών κυβικών, πώς να βγάλει τα έξοδά της η σύνδεση με το αέριο;
Κάποιες δεκαετίες πίσω, βέβαια, ο εξηλεκτρισμός κάθε γωνιάς της ελληνικής επικράτειας δεν είχε χρειαστεί «οικονομοτεχνικά επιχειρήματα». Είχε κριθεί ότι η ανάπτυξη των υποδομών, αφ' εαυτή, παράγει περαιτέρω ανάπτυξη, συνεπώς αυτές οι επενδύσεις αποδίδουν.
Αλλά η Ελλάδα της σοσιαλδημοκρατίας είχε διολισθήσει σε κριτήρια ξένα προς τις ιδεολογικές της ρίζες. Φθάσαμε, ευτυχώς, σε μέρες όπου η ίδια η τεχνολογία έδωσε την απάντηση που η πολιτική δεν έδινε, αυτοακυρούμενη μέσα από λογιστική φιλοσοφία.
Επειδή η τοπική βιομηχανία θα είναι ο πρώτος υποψήφιος καταναλωτής της ΕΠΑ Δυτικής Ελλάδας αφού σύμφωνα με τη μελέτη που έκανε για το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ο κ. Διονύσης Μάργαρης, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, μόνο στη τοπική βιομηχανία, από την αντικατάσταση των συμβατικών ενεργειακών καυσίμων με το φυσικό αέριο, θα υπήρχε ενεργειακή εξοικονόμηση 4,5-5 εκατ. ευρώ.
Επειδή με την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της θέσης των τοπικών προϊόντων στο διεθνή ανταγωνισμό, τις θέσεις εργασίας που θα είχαν αναπτυχθεί αλλά και παράλληλων επενδύσεων που θα μπορούσαν να έχουν γίνει, η Δυτική Ελλάδα θα είχε εξοικονομήσει (περίοδος 2008-2014) περί τα 17 εκατ. ευρώ.
Επειδή αν είχαν εξοικονομηθεί τα χρήματα αυτά, η πτώση του ΑΕΠ την τελευταία εξαετία (σε τιμές 2008) θα ήταν μικρότερη κατά 13-14% περίπου.. Σε τιμές 2014-2015 η πτώση του ΑΕΠ στη Δυτική Ελλάδα θα είχε επιβραδυνθεί κατά 4-5% περίπου σε ετήσια βάση!
Επειδή η όλη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια με ένα κονδύλι περί τα 15 εκατ. ευρώ σε πενταετή περίοδο, ενώ συγχρηματοδότησης της όλης επένδυσης, από την ώρα που θα προκύψουν μέσα από την προμελέτη βιωσιμότητας οι δυνάμενοι χρήστες, θα είναι η ΔΕΠΑ.
Επειδή η ΔΕΠΑ έχει υπολογίσει ότι ο πιο εύκολος και φθηνός τρόπος μεταφοράς του φυσικού αερίου είναι δια θαλάσσης, με την αποθήκευσή του σε ειδικές εγκαταστάσεις.
Επειδή η ΔΕΠΑ σε αυτή τη φάση αναπτύσσει επενδύσεις μεταφοράς υγροποιημένου ή συμπιεσμένου αερίου με την ίδρυση Περιφερειακών ΕΠΑ».
Ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος:
- Πότε σκοπεύει η πολιτική ηγεσία να φροντίσει ώστε και στη περιοχή μας οι κάτοικοι, να απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού αέριου;
- Πότε θα σταματήσει η αδικία να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών , οι «ευνοημένοι» με φτηνούς φυσικούς πόρους , και οι «ζημιωμένοι» όπου δεν έχουν πρόσβαση σε φτηνή πιο προσιτή οικιακή θέρμανση;
- Πότε θα ασχοληθεί σοβαρά η Πολιτική ηγεσία με την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων;»