Φιάσκο αποδεικνύεται το περίφημο PSI ("κούρεμα") που επέβαλαν στην Ελλάδα οι εταίροι. Η χώρα υποτίθεται ότι γλύτωσε χρέη 100 δισ. ευρώ αλλα τα χρήματα αυτά τα έχασαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ελληνικές Τράπεζες, Ταμεία, φορείς, φυσικά πρόσωπα κ.λ.π. Από την μια τσέπη η χώρα υποτίθεται ότι γλύτωνε χρήματα και την ίδια ώρα από την άλλη έχανε! Τρανό παράδειγμα οι πρωτοφανείς ζημίες που ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ (!) και που αναμένεται να δηλώσουν αύριο οι τέσσερις μεγαλύτερες Τράπεζες της χώρας δίδοντας στην δημοσιότητα τους ισολογισμούς τους.
Πιο συγκεκριμένα οι Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha, θα δημοσιοποιήσουν αύριο τα αποτελέσματα του 2011 που είναι σε επίπεδα μαμμούθ και που προστίθενται στις ζημίες του 2010.
Οι ελληνικές Τράπεζες υποχρεωνόντουσαν από το πολιτικό σύστημα της χώρας να αγοράζουν κρατικά ομόλογα - δηλαδή να δανείζουν θέλουν δεν θέλουν το κράτος - με αποτέλεσμα να βρεθούν με πολλά δισ. "επενδυμένα" σε ομόλογα που τελικά "κουρεύτηκαν" 75%, συμβάλλοντας στις ζημίες αυτές. Σημειώστε ότι η Εθνική είχε ομόλογα 15 δισ. ευρώ, η Πειραιώς 8,7, η Eurobank 7,7 και η Alpha 6 δισ. ευρώ. Αν προσθέσει κανείς και τις υπόλοιπες Τράπεζες που είχαν ομόλογα, τότε μιλάμε για ένα "κούρεμα" που ανακούφιζε το κρατικό χρέος αλλά κατέστρεφε όλους τους υπόλοιπους.
Μια δεύτερη αιτία για την κατάσταση των Τραπεζών, είναι φυσικά η οικονομική κρίση, που εκτόξευσε τις επισφάλειες σε ποσοστά που στις καλές εποχές θα οδηγούσαν τις Τράπεζες σε πτώχευση. Εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια είναι αδύνατον να εξοφληθούν, ενώ χιλιάδες δάνεια εμφανίζονται δήθεν ως ενήμερα (αν και ούτε αυτά εξυπηρετούνται), για να ωραιοποιούν τους ισολογισμούς των Τραπεζών. Δηλαδή η πραγματική θέση των ελληνικών Τραπεζών είναι χειρότερη από αυτή που θα δείξουν οι ισολογισμοί τους αύριο, έστω και αν δείχνουν σωρευτικές ζημίες άνω των 24 δισ. ευρώ
Πάντως με τά την δημοσιοποίηση των ισολογισμών των Τραπεζών, θα αρχίσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης τους. Ήδη έχουν εκταμιευτεί τα πρώτα 23 δισ. ευρώ που θα διατεθούν για την σωτηρία τους. Οι τελικές ενέργειες θα γίνουν μετά τις εκλογές. Κυρίαρχο ζήτημα είναι το ποσοστό συμμετοχής των ιδωτών στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.