Ποια διαπραγμάτευση; Είμαστε πάντοτε στο ίδιο σημείο: "Φέρτε κοστολογημένα μέτρα"

Ο αμίμητος Χάρρυ Κλυνν (που σήμερα υποστηρίζει σθεναρά ΣΥΡΙΖΑ) είχε πει: "Έκανα τρεις εβδομάδες δίαιτα και έχασα... 21 μέρες". Κατά την αυτή αντίληψη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους ένα μήνα και... έχασε 30 μέρες!

Από τις 20 Φεβρουαρίου η ΕΕ επαναλάμβάνει μονότονα στον κ. Τσίπρα ότι δέχεται να προτείνει αυτός μέτρα αρκεί να είναι κοστολογημένα. Επί ένα μήνα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στέλνει μόνο εκθέσεις ιδεών (Βαρουφάκης) με τους Ευρωπαίους να λένε υπομονετικά: "Πολύ ωραίες σκέψεις. Θα τις κοστολογήσετε να προχωρήσουμε;"

Την π. Πέμπτη ο κ.Τσίπρας αφού είχε τις επαφές στην ΕΕ επενέλαβε ότι οι δανειστές δεν θα προτείνουν μέτρα και πως δεν θα γίνει αξιολόγηση για το παρελθόν, ούτε υπάρχει το mail Χαρδούβελη. Επίσης ότι θα έιναι η Ελλάδα αυτή που θα προτείνει. Το εμφάνισε δε όλο τούτο σαν μια ελληνική νίκη αφού έγιναν δεκτές οι θέσεις του.

Ποια ήταν η συνέχεια; Οι Ευρωπαίοι να δηλώνουν υπομονετικά ότι περιμένουν κοστολογημένα μέτρα...

Αυτή η αδιανόητη απώλεια χρόνου στηλιτεύεται πλέον από όλους στον διεθνή χώρο. Για παράδειγμα, δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση ασκεί άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Financial Times, το οποίο χαρακτηρίζει την Αθήνα ως «αναξιόπιστο διαπραγματευτή» και υπογραμμίζει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει τις πολιτικές του κατευθύνσεις, τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης.

Όπως τονίζεται από τους FT, «παρά το γεγονός ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν δημοσίως πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο κοινό νόμισμα, κάθε μέρα που περνά χωρίς να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, ο φόβος της εξόδου ολοένα και μεγαλώνει».

Η εφημερίδα, αναφέρι ότι αν και έχουν περάσει δύο μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι διαπραγματευτές εξακολουθούν να απέχουν πολύ από μια λύση.

¨Οπως αναφέρουν οι FT, δυσαρεστημένοι με την Αθήνα δεν εμφανίζονται μόνο όσοι έχουν επιδείξει σκληρή στάση στο ελληνικό ζήτημα, όπως ο Σόιμπλε και ο Ντάισελμπλουλμ, αλλά και παράγοντες που θεωρούνται σύμμαχοι της Ελλάδας, όπως ο Επίτροπος επί των οικονομικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Το άρθρο υπογραμμίζει ότι ενώ ένα ενδεχόμενο Grexit δεν αποτελεί λύση, η καθυστέρηση στην εξεύρεση μιας ουσιαστικής συμφωνίας το κρατά στη ζωή σαν σενάριο.

«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα έπρεπε να υπάρχει καν στο τραπέζι, καθώς δεν θα φέρει λύσεις στα προβλήματα. Ωστόσο, με κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και πράξεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, ολοένα και περισσότερες καταθέσεις φεύγουν από τις ελληνικές τράπεζες, φέρνοντας την έξοδο που όλοι θέλουν να εμποδίσουν, ένα βήμα πιο κοντά», καταλήγουν οι FT.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης