Διάθεση υπάρχει. Δεν βγαίνουν όμως τα... νούμερα. Στη συνεδρίαση του Eurogroup, παρατηρεί κανείς ότι όλοι θέλουν πια να λυθεί το "ελληνικό ζήτημα", όμως η βοήθεια των 130 δισ. ευρώ -το νέο δάνειο- δεν επαρκεί.
Στελέχη του ΔΝΤ λέγουν ότι το 2020, το ελληνικό χρέος θα είναι στο 129% του ΑΕΠ, δηλαδή χειρότερο από το σημερινό, ενώ αν οι Έλληνες πολιτικοί δεν προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τότε το σενάριο είναι εφιαλτικό: Σε 8 χρόνια το ελληνικό χρέος θα έχει φτάσει στο... 160% του ΑΕΠ! Έτσι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες παρουσία του κ. Παπαδήμου, έχουν "κολλήσει" ώσπου να βρεθεί τρόπος να ταιριάξουν οι αριθμοί. Κατά την τρόικα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Eurogroup αναφέρθηκε σε τρεις παραμέτρους σχετικά με το πρόγραμμα για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας:
Α) Στο νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.
Β) Στο πολιτικό περιβάλλον. Τόνισε ότι το Πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με πολύ ισχυρή πλειοψηφία 2/3 και ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές. Αναφέρθηκε επίσης στο ότι η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.
Γ) Η εφαρμογή του Προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.
Απέναντι στις εκτιμήσεις για μη βιώσιμο ελληνικό χρέος, ο κ. Μάνος παρενέβει δημόσια, χαρακτηρίζοντας αυτούς τους υπολογισμούς παιδαριώδεις. "Το χρέος πρέπει να φτάσει το 2020 στο 90% του ΑΕΠ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να παρθούν άμεσες αποφάσεις που δεν είναι δύσκολες".
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο πρόεδρος της «ΔΡΑΣΗΣ» σημείωσε ότι «το 120% το λένε για να μην δηλώσουν ότι το 120% είναι μη βιώσιμο, οπότε θα πάρει μπάλα την Ιταλία. Είναι σαχλαμάρες. Το χρέος για να είναι βιώσιμο πρέπει να κατέβει κάτω από το 100%, να είναι στο 90% περίπου, όσο μπορούμε πιο γρήγορα».
Δήλωσε πως δεν εμπιστεύεται τους κυβερνώντες και πρότεινε «να πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία που "κάθονται".Θα μπορούσαμε από το 120% να πάμε στο 90%, εκποιώντας μαζικά περιουσία, που "κάθεται" και δεν μας προσφέρει τίποτα και δεύτερον, να πάμε σε περιορισμό του αριθμού των αμοιβομένων από το δημόσιο».
Ο Στέφανος Μάνος πρότεινε να αποχωρούν 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι ετησίως για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και πρόσθεσε ότι «για να απαλυνθεί η μετάβαση από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, για 3 χρόνια αυτός που θα φύγει να λαμβάνει το 70% των τακτικών του αποδοχών, ώσπου να βρει κάτι άλλο».