Ο Σόιμπλε το είπε και πάλι ξεκάθαρα: Η εμπιστοσύνη που υπήρχε με την Ελλάδα κατέρρευσε από το Νοέμβριο και μετά. Και η κυρία Μέρκελ καλεί τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο όχι για να του δώσει λευκή επιταγή αλλά για να του περιγράψει τις επιλογές που έχει η χώρα μας και τις επιπτώσεις από αυτές.
Η κυρία Μέρκελ είναι έτοιμη για κάποιες υποχωρήσεις, ο κ. Τσίπρας το ίδιο, συνεπώς στις 23 Μαρτίου θα γίνει μια προσπάθεια να πρυτανεύσει η λογική.
Οι Γερμανοί πιστεύουν και κάτι άλλο. Ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο άσχημα από ότι υποθέτει η κυβέρνηση Τσίπρα και πως ένα "ατύχημα" είναι πλέον στατιστικά δυνατό, οπότε σπεύδουν να το προλάβουν.
Δεν ανησυχεί μόνο η Γερμανία πάντως. Ανησυχούν κι οι ΗΠΑ. Η Κάρολιν Ατκινσον, οικονομική σύμβουλος του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και του ζήτησε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τις Βρυξέλλες και να επισπευθούν οι διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν.
Το αδιέξοδο δεν ωφελεί κανένα, φέρεται να είπε η κ. Ατκινσον, που άκουσε τον κ. Δραγασάκη να την βεβαιώνει ότι "αυτή είναι η ελληνική προσπάθεια". Δεν πείθει όμως.
Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο επικρατεί η άποψη στην Ουάσιγκτον, ότι η Ελλάδα, και κατ' επέκταση η Ευρώπη, έχουν επιστρέψει στην κατάσταση του 2010, όταν η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής.