Αντιρατσιστικές οργανώσεις: Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Να κλείσουν εδώ και τώρα τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» μεταναστών ζητούν εκπρόσωποι και μέλη κινημάτων ενάντια στον ρατσισμό, αλλά και δικτύων υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, σχολιάζοντας στο in.gr την ανακοίνωση των αναπληρωτών υπουργών, Γιάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλοπούλου, σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για τα κέντρα κράτησης.

Επίσης, καταθέτουν την άποψή τους για τον όρο «εποπτευόμενη ελευθερία», ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στην σχετική ανακοίνωση, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά.

Η εκπρόσωπος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Γιάννα Κούρτοβικ, ανέφερε πως «ηθική και πολιτική δέσμευση, αλλά και υποχρέωση της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των στρατοπέδων κράτησης, κάτι που δεν θα έπρεπε να επιδέχεται καμία αμφισβήτηση, καθώς αυτό που καταγγέλλουμε είναι το ίδιο το μέτρο και όχι ο τρόπος εφαρμογής του. Είναι, όμως, και το πιο ισχυρό μέσο άμυνας ενάντια στη περιθωριοποίηση και στον αποκλεισμό ανθρώπων, αλλά και στις συνέπειες που αυτά παράγουν σε βάρος της κοινωνίας».

Σχετικά με τον όρο «εποπτευόμενη ελευθερία» που συμπεριλαμβάνεται στο κείμενο του υπουργείου σχολίασε: «Ο όρος "εποπτευόμενη" με ενοχλεί. Όλοι οι άνθρωποι που διαβιούν σε αυτή τη κοινωνία πρέπει να ζουν στο φως της μέρας, σεβόμενοι τους κανόνες και τους θεσμούς κι αυτό ως συνέπεια είναι ένα λογικό και θεμιτό αίτημα».

Ο συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), Πέτρος Κωνσταντίνου, μιλώντας στο in.gr για την ανακοίνωση των δύο αναπληρωτών υπουργών, είπε:

«Δεν είναι επαρκείς αυτές οι εξαγγελίες, διότι αφενός αφήνουν ανοιχτό στο τέλος του δρόμου να υπάρχουν κέντρα κράτησης και αφετέρου δεν ακυρώνει τους νόμους, όπως αυτός του 2011, με τον οποίο ξεκίνησε όλη αυτή η υπόθεση. Επίσης, δεν ακυρώνονται οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, με τις οποίες συλλαμβάνουν τους μετανάστες και, τέλος, δεν υπάρχει πρόθεση να πέσει ο φράχτης στον Έβρο από τον οποίο εμποδίζεται να μπει ο κόσμος μέσα στην Ελλάδα.

 

»Θέλουμε ξεκάθαρη τοποθέτηση των αναπληρωτών υπουργών, όχι μόνο για την Αμυγδαλέζα, αλλά και για τα υπόλοιπα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Δηλαδή μόνο η Αμυγδαλέζα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για κέντρο φιλοξενίας και τις πληρούν η Κόρινθος ή το Παρανέστι και η Ορεστιάδα; Κάνουν τα αστυνομικά τμήματα που είναι εκατοντάδες παρκαρισμένοι άνθρωποι;».

Όσον αφορά την άποψή του για τον όρο που χρησιμοποιήθηκε στην σχετική ανακοίνωση περί «εποπτευόμενης ελευθερίας», σημείωσε: «Τι εποπτευόμενη ελευθερία; Μετά θα βάλουμε και βραχιόλια στα πόδια σε κάθε πρόσφυγα που μπαίνει στην Ελλάδα… Μόνο ο όρος ελευθερία μπορεί να υιοθετηθεί, δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, κάτι που έχει επισημάνει χιλιάδες φορές το αντιρατσιστικό κίνημα».

Ο Θανάσης Κούρκουλας, μέλος της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό, τόνισε πως «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να κλείσουν τώρα. Απαιτούμε να υπάρξουν ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, δεν μπορεί η ύπαρξή τους να είναι προϋπόθεση για να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο τον χρόνο λειτουργίας των στρατοπέδων».

Για τον όρο «εποπτευόμενη ελευθερία» υποστηρίζει: «Δεν ξέρω το τι μπορεί να σημαίνει εποπτευόμενη ελευθερία, το ζήτημα είναι ποιος όρος από τους δύο θα είναι πιο ισχυρός. Αν επικρατέστερος θα είναι ο όρος ελευθερία, λόγου χάρη με μία μέρα που θα δίνει το "παρών" ένας μετανάστης σε κάποιο ΑΤ, τότε αυτό θα είναι ένα θετικό μέτρο. Αν οι άνθρωποι είναι και πάλι φυλακισμένη λες και είναι εγκληματίες και απλά παίρνουν μία άδεια, τότε είμαστε κάθετα αντίθετοι».

Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών,Τζαβέντ Ασλάμ, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει άμεση απελευθέρωση όλων των μεταναστών από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Συγκεκριμένα είπε: «Είχαμε πάρα πολλούς θανάτους, δεν είναι μόνο όσα περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας. Το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους κρατούμενους μετανάστες είναι πως δεν θα βγουν ποτέ από εκεί, με αποτέλεσμα να έχουν τρελαθεί. Γιατί νομίζετε ότι αυτοκτόνησε ο Μοχάμεντ Ναντίν; Και μαζί με εκείνον έρχονται στο μυαλό μου έξι-εφτά ονόματα ανθρώπων που χάσανε την ζωή τους εκεί, μόνο τους τελευταίους τρεις-τέσσερις μήνες.

»Πιστεύουν ότι εκεί θα περάσουν όλη τους την ζωή επειδή έχουν διαφορετική θρησκεία και άλλο χρώμα δέρματος. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους φύγανε από την χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αλλιώς ποιος ο λόγος να αποχωριστούν την οικογένειά τους;».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης