Ο Ερντογάν αλλάζει το δόγμα της Τουρκίας στην περιοχή και κινείται πλέον... ιμπεριαλιστικά. Θέλοντας να υπογραμίσει ότι είναι η τοπική υπερδύναμη έχει αποφασίσει να διευρύνει την εξωτερική πολιτική του, θέτοντας θέματα σε Αιγαίο και Κύπρο. Έτσι τελειώνει μια μακρά περίοδος ηρεμίας την οποία χρειαζόταν ο Ερντογάν για να κυριαρχήσει στο εσωτερικό της χώρας του.
Παρά την φιλόδοξη πρόθεσή του να μετατρέψει τηνΤουρκία σε τοπική υπερδύναμη, ο Ερντογάν έχει πλέον ανοικτά μέτωπα παντού. Στη Συρία τον Άσαντ, που αναδεικνυεται σε νικητή της διαμάχης. Στην Κύπροα την Ευρώπη αλλά και την Αίγυπτο, όπως και το Ισραήλ. Στο εσωτερικό της χώρας τους Κούρδους και μια διαιρεμένη κοινωνία, μέρος της οποίας τον θεωρεί δυνάστη. Τα σχέδιά του λοιπόν δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλήξουν κάπου. Μπορούν όμως να δημιουργούν σύγχιση, μικρά τετελεσμένα (ειδικά στην Κύπρο) ή να εμποδίζουν εξελίξεις.
Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Στο μεταξύ έχει συμφωνηθεί τριμερής διάσκεψη κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου. Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στις 7 Νοεμβρίου στη Λευκωσία και την επομένη στο Κάιρο.
Η Λευκωσία έχει ενοχληθεί από την πολιτική των ίσων αποστάσεων της Ουάσιγκτον, αλλά ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να ελπίζει στη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ώστε να συνετιστεί η Τουρκία.
Οι Κύπριοι έχουν αρχίσει να προσανατολίζονται πάντως στο ότι η τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ τους θα διαρκέσει, όσο προβλέπει η τουρκική ναυτική οδηγία, δηλαδή ώς τις 30 Δεκεμβρίου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα που έβγαλαν από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας, την Πέμπτη, που ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες για το φυσικό αέριο.
Η Λευκωσία δεν επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό όσο αυτό συμβαίνει. Μάλιστα, ο όρος που θέτει ο κ. Αναστασιάδης, είναι όχι μόνον να αποσυρθεί το «Μπαρμπαρός» αλλά να ακυρωθεί και η ναυτική οδηγία (navtex) με την οποία ή Τουρκία δέσμευσε την περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ για έρευνες, δηλαδή διασφαλίσεις ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί.