Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκουν καταφύγιο στην μαύρη εργασία για να επιβιώσουν

Η αγορά δίνει μάχη επιβίωσης απέναντι στο σκληρό φορο-κυνηγητό που έχει εξαπολύσει εναντίον της το πολιτικό σύστημα. Μια αναγκαστική διέξοδος είναι (και) η μαύρη εργασία που την έφερε η κρίση και η έκρηξη της ανεργίας.

Τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι βρίσκουν διέξοδο στην μαύρη εργασία αποφέυγοντας καταστροφκούς φόρους που επιβάλλονται και στις δυο πλευρές. Ποιοι εργάζονται έτσι;

Πρόκειται για όσους εργάζονται ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι ελεύθερου επαγγελματία καθώς και όσοι εργάζονται με πλήρες ωράριο, αλλά δηλώνονται ως μερικώς απασχολούμενοι.

Στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΙΝΕ / ΓΣΕΕ) είναι αποκαλυπτικά για τις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στην αγορά εργασίας :

 - Ενας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος με αποτέλεσμα. Υπολογίζεται πως το σύνολο των εργαζόμενων σε καθεστώς μαύρης εργασίας προσεγγίζει τους 500.000.

 - 300.000 είναι αυτοί που ενώ παρέχουν μισθωτή εργασία, παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες αφού οι επιχειρπήσεις ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να καταβάλουν τις εισφορές στο ΙΚΑ ή αργότερα αποζημιώσεις σε περίπτωση απολύσεων.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης