Η κυβέρνηση Σαμαρά βάζοντας ως κύριο θέμα το γάλα πέταξε την μπάλα έξω. Παραπλάνησε τους πολίτες για να περάσει αντεργατικές διατάξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Για το θέμα αυτό ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αλέξης Μητρόπουλος κάνει λόγο για «εργασιακό νταχάου», με «στόχο κυβέρνησης και δανειστών να είναι ο εργαζόμενος-είλωτας, ο συνταξιούχος-ζητιάνος, ο μικρομεσαίος-διωκόμενος, ο αγρότης-πένητας».
Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει ότι «με το νέο Μνημόνιο, κυβέρνηση και τρόικα μετατρέπουν τη χώρα σε ένα απέραντο "εργατικό Ελντοράντο" χωρίς αρχές, χωρίς κανόνες, χωρίς έλεγχο, χωρίς προστασία, χωρίς κοινωνική νομιμοποίηση.
Tο πολυνομοσχέδιο:
-Επιβάλλει το σύστημα του καθαρού κατώτατου μισθού («single minimum wage system») χωρίς προσαυξήσεις και επιδόματα λόγω σπουδών, οικογένειας, προϋπηρεσίας κ.ά.
-Καταργεί την παραδοσιακή διμερή εργασιακή σχέση (εργοδότης-εργαζόμενος) και τη μετατρέπει σε τριμερή (εργοδότης-Εταιρία Ενοικίασης (ΕΠΑ)-εργαζόμενος), στα πλαίσια της οποίας ο εργαζόμενος ουδέποτε θα δημιουργεί δικαιώματα.
-Μειώνει στο μισό τις επικουρικές συντάξεις προαναγγέλλοντας την κατάργησή τους και εφαρμόζοντας τη «ρήτρα θανάτου» (άρθρο 42 ν.4052/2012*) και άλλες απάνθρωπες αρχές για σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα συντάξεων. Με την ρήτρα θανάτου ο συνταξιούχος θα δηλώνει αν η σύνταξή του θα συνεχίζεται μετά θάνατον στην γυναίκα του. Σε μια τέτοια περίπτωση του την μειώνουν από τώρα!
-Καταργεί ασφαλιστικές εισφορές στα πλαίσια της εξίσωσης μισθών και εισφορών με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (ν. 4046/2012, σελ. 713) στερώντας πολύτιμους κοινωνικούς πόρους από τα Ταμεία σε μία περίοδο προϊούσας κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος με επιλογή δανειστών και κυβέρνησης.
-Καταργεί επιδόματα δεκαετιών (γάμου, τέκνων, μητρότητας, στράτευσης κατάρτισης κ.ά.) που στήριζαν οικονομικά τα μέλη των πιο φτωχών οικογενειών.