Μπορεί η Ελλάδα να πεί "όχι" στους δανειστές της; Η εφημερίδα Financial Times υποστηρίζει πως μπορεί. Και για τις νυν διαπραγματεύσεις «χρεώνει» στην ελληνική πλευρά την πάγια ανικανότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την άρνηση σε νέα μέτρα λιτότητας ενώ μιλά για την οργή των διαπραγματευτών της τρόικας,
Η αλήθεια φυσικά είναι ότι ΔΕΝ μπορεί. Απλά η κυβέρνηση καταρρέει μέσα στην ανυποληψία και τα ψεύδη της ότι έρχεται η ανάπτυξη και η έξοδος από το τούνελ. Η συνεχής πτωτική πορεία έχει εξοργίσει κι άλλους Έλληνες και οι κυβερνώντες δίνουν πια την μάχη για τους εαυτούς τους όχι για την χώρα.
Σύμφωνα με το άρθρο η πλέον προφανής ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον πολιτική. Η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία συρρικνώνεται και σε αντίθεση με την Πορτογαλία, η ελληνική αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι ένα συμβατικό (mainstream) κόμμα που έχει στηρίξει το πρόγραμμα διάσωσης.
«Ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ έχει πειθαναγκάσει πάσης φύσεως πολιτικούς της αριστεράς –συμπεριλαμβανομένων οπαδών του ΠΑΣΟΚ να στραφούν εναντίον του προγράμματος, (...) την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια, ευρισκόμενο πίσω ακόμη και από το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Πώς σκέπτονται οι δανειστές; Η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή δόσης της Ελλάδας προς την ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο. Και ως τότε λίγοι λόγοι υπάρχουν να εκταμιευθεί κάποια βοήθεια προς την Αθήνα.
Στην τρόικα πάντα κάποιοι πίστευαν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αναπόφευκτη. Εάν η Αθήνα και οι πιστωτές της δεν καταφέρουν να βρουν περισσότερους λόγους για να συμβιβαστούν, " ίσως οι χειρότεροι από τους φόβους αυτούς, βγουν αληθινοί", αναφέρουν.