Αρειος Πάγος : Όχι στα... διπλά δικαστήρια για την ίδια οφειλή!

Επιτέλους η Δικαιοσύνη στέκεται δυναμικά στο πλευρό δοκιμαζομένων συνανθρώπων. Με γνωμοδότησή του ο Άρειος Πάγος θεωρεί αδιανόητο να δικάζονται οι πολίτες δυο φορές για την ίδια φόρο - οφειλή. Από το 2009 ο Άρειος Πάγος είχε "ευλογήσει" τα διπλά δικαστήρια για την ίδια οφειλή.

Συγκεκριμένα, αν π.χ. υπήρχε οφειλή άνω των 75.000 ευρώ στο ΦΠΑ, τότε σχηματιζόταν δικογραφία για κακουργηματική πράξη. Στη συνέχεια, όταν το συγκεκριμένο ποσό βεβαιωνόταν στην αρμόδια ΔΟΥ, σχηματιζόταν και δεύτερη δικογραφία για οφειλή! Έτσι ο οφειλέτης αντιμετώπιζε για την ίδια πράξη δυο δικογραφίες και - το χειρότερο φυσικά - δύο ποινές.

Έρχεται ο Αρεοπαγίτης κ. Δημάκης και με μια εμπεριστατωμένη νομικά εισήγησή του καταργεί το δεύτερο δικαστήριο ως συνταγματικά απαράδεκτο. Θεωρεί αδιανόητο να δικάζεται ένας πολίτης δυο φορές για το ίδιο "παράπτωμα" (αν είναι παράπτωμα η οφειλή φόρων που στην πραγματικότητα είναι αστική διαφορά).

Ήδη στις δικαστικές αίθουσες αρκετές υποθέσεις στέλνονται αρχείο, σε εφαρμογή αυτής της δίκαιης και σημαντικής απόφασης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης