Οι ΗΠΑ είναι σε λάθος δρόμο, λένε οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους

Μια εβδομάδα πριν από τις αμερικανικές  εκλογές, η Δημοκρατική υποψήφια Κάμαλα Χάρις δηλώνει πρόθυμη να υποβληθεί σε τεστ νοημοσύνης και καλεί τον Τραμπ να κάνει το ίδιο.

Ο  Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κατηγορεί άλλωστε συχνά πυκνά την Χάρις ότι έχει χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, ενώ η υποψήφια των Δημοκρατικών, τον χαρακτηρίζει «ολοένα και πιο ασταθή και ανισόρροπο».

Στην προεκλογική διαμάχη  μπήκε ακόμη και …ο ναζισμός: «Δεν είμαι Ναζί, ακριβώς το αντίθετο ενός Ναζί», λέει ο Τραμπ και προσθέτει: «Η Χάρις είναι φασίστας…Ως πρόεδρος θα στοιχημάτιζε  τις ζωές εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ανθρώπων και θα οδηγούσε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το σίγουρο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών συμφωνεί σε ένα πράγμα: η χώρα βρίσκεται σε λάθος δρόμο.  Αυτό υποστηρίζει το 63% των ψηφοφόρων, σε έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ipsos. Ωστόσο, οι ερωτηθέντες είναι εντελώς διχασμένοι ως προς το ποιος υποψήφιος πρέπει να εκλεγεί για να αλλάξει η κατάσταση. Δεκάδες δημοσκοπήσεις καθημερινά, δείχνουν ότι περίπου το ίδιο σκηνικό: Λίγο-πολύ, η  Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ παίρνουν πάντα λίγο περισσότερο ή λιγότερο από τις μισές ψήφους. Η Wall Street Journal βλέπει τον Τραμπ να προηγείται με 49-46%, ενώ σύμφωνα με την τηλεόραση του ABC, η Χάρις έχει προβάδισμα 49-47%.

Απόκλιση από την πραγματικότητα

Το CNN ισχυρίζεται πάντως πώς έχει υπολογίσει ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αποκλίνει από τα αποτελέσματα κατά 3,4 μονάδες κατά μέσο όρο, τα τελευταία 50 χρόνια.

«Η Χάρις και ο Τραμπ είναι σχεδόν ισόπαλοι στις εθνικές δημοσκοπήσεις – κάτι που είναι καλό νέο για τον Τραμπ και όχι τόσο καλό για τη Χάρις», τονίζουν στη Ναυτεμπορική, Αμερικανοί δημοσιογράφοι με τους οποίους επικοινωνήσαμε και εξηγούν: «Στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα με τους εκλέκτορες που αναδεικνύει η κάθε πολιτεία, οι ψήφοι από αγροτικές, αραιοκατοικημένες, Ρεπουμπλικανικές περιοχές, όπως το Ουαϊόμινγκ έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα, σε σχέση με τις μεγάλες Δημοκρατικές πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη ή η Καλιφόρνια. Εάν υπάρξει ισοπαλία  σε πανεθνικό επίπεδο στον αριθμό των ψήφων, ο Τραμπ θα γινόταν πρόεδρος και θα μπορούσε να το πετύχει ακόμα κι αν ήταν μία ή δύο μονάδες πίσω από τη Χάρις.Η Δημοκρατική υποψήφια χρειάζεται ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για να έχει την πλειοψηφία στο εκλογικό σώμα και να γίνει πρόεδρος.»

Τάση υπέρ του Τραμπ

Το  δεύτερο εύρημα είναι ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει εμφανιστεί μια τάση υπέρ του Τραμπ.

«Υπήρχαν παρόμοια στοιχεία με τις προεδρικές εκλογές του 2016 και του 2020 – ο Τραμπ υποτιμήθηκε σημαντικά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Προφανώς οι οπαδοί του λιγότερο πρόθυμοι να συμμετάσχουν. Το 2016, αυτό επηρέασε τις μελέτες στις «αμφίρροπες πολιτείες ( swing states), τονίζουν οι ίδιες πηγές. «Το 2016,στο Ουισκόνσιν, για παράδειγμα, μια δημοσκόπηση έδειχνε ότι οι Δημοκρατικοί είχαν προβάδισμα 17 μονάδων, αλλά ο Τραμπ στην πραγματικότητα κέρδισε με 0,8 μονάδες. Η επιτυχία του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές ήταν τόσο εκπληκτική, επειδή οι Δημοκρατικοί φάνηκαν να προηγούνται σαφώς σε βασικές πολιτείες – αλλά στη συνέχεια έχασαν. Το 2020, υπήρξαν επίσης σημαντικές διαφορές στις έρευνες σε εθνικό επίπεδο από τα μεταγενέστερα αποτελέσματα. Ο Μπάιντεν κέρδισε με τέσσερις μονάδες»

Ταχυδρομικές επιταγές για συμμετοχή στις δημοσκοπήσεις

Οι πολιτικές έρευνες στις ΗΠΑ δεν διεξάγονται κυρίως τηλεφωνικά, αλλά μέσω του διαδικτύου. Αυτό είναι σημαντικά φθηνότερο, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι η προθυμία των ανθρώπων να συμμετάσχουν σε τέτοιες έρευνες ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ηλικία, το επάγγελμα ή το επίπεδο εκπαίδευσης. «Ορισμένα μεμονωμένα ινστιτούτα ερευνών στέλνουν μάλιστα ταχυδρομικές επιταγές με μικροποσά στα ορισμένα νοικοκυριά προκειμένου να ενθαρρύνουν τους ψηφοφόρους  να συμμετάσχουν σε διαδικτυακές έρευνες.

Οι αντιδράσεις είναι θετικές, το κίνητρο λειτουργεί», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές.

Νέα μέθοδο στάθμισης

Αρκετοί ερευνητές χρησιμοποιούν μια νέα μέθοδο στάθμισης το 2024 :Οι ψηφοφόροι καλούνται να υποδείξουν ποιον ψήφισαν πριν από τέσσερα χρόνια. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι υπάρχει πάντα ένα κενό μνήμης όταν πρόκειται για αυτήν την ερώτηση: περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι επέλεξαν τον νικητή από ό,τι στην πραγματικότητα.

Αντίθετα, στις τρέχουσες έρευνες, λιγότεροι άνθρωποι λένε ότι ψήφισαν τον Τραμπ, σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2020. Οι απαντήσεις από αυτήν την ομάδα σταθμίζονται στη συνέχεια περισσότερο, με αποτέλεσμα ο Τραμπ να καταγράφει τώρα υψηλότερα ποσοστά.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πάντως πόσοι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Και ποια υποψηφιότητα θα επηρεάσει θετικά ή αρνητικά, η αποχή. Και αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μετρηθεί με έρευνες. Η Χάρις ή ο Τραμπ μπορούν να κινητοποιήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των υποστηρικτών τους, για να πάνε πραγματικά στις κάλπες…

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης