Κ.Μητσοτάκης για Καραμανλή και Σαμαρά: Εκανα το καθήκον μου και τους κάλεσα προσωπικά στα γενέθλια της ΝΔ

Για την «εσωκομματική αντιπολίτευση», τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα επόμενα τρία χρόνια, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στο Mega, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο street party που διοργανώνεται το απόγευμα στα παλαιά γραφεία της ΝΔ στη Ρηγίλλης. Σχολιάζοντας την απουσία των πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, είπε πως ο ίδιος έκανε το καθήκον του και τους προσκάλεσε, προσθέτοντας πως η σημερινή, είναι μία μέρα γιορτής για τους Νεοδημοκράτες.

«Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε», είπε χαρακτηριστικά για να απαντήσει εάν θα έπρεπε να είναι όλοι σε αυτή τη γιορτή, «αυτό θα το κρίνουν εγώ είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ όπως σας είπα έκανα το καθήκον μου».

Οι αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνέντευξης, εξέφρασε τη χαρά του που η συνομιλία δεν πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ως ένδειξη της σημασίας αυτής της ιδιαίτερης επετείου για την παράταξη.

«Η ΝΔ παραμένει η μεγαλύτερη και πιο σταθερή πολιτική δύναμη στη χώρα. Άλλα κόμματα πέρασαν από μεγάλες διακυμάνσεις και είδαν τα ποσοστά τους να καταρρέουν. Η αντοχή της ΝΔ οφείλεται στην αφοσίωση στις αξίες του ιδρυτή μας και στην ικανότητα προσαρμογής στις σύγχρονες προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη «μεγάλη ευρύχωρη παράταξη», που παραμένει πιστή στις αξίες του πραγματισμού και του ρεαλισμού, αντιστεκόμενη στον λαϊκισμό.

Επεσήμανε μάλιστα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Εγώ δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Είμαι προοδευτικός», κάτι που αντικατοπτρίζει τη συνεχή προσαρμοστικότητα της ΝΔ στις αλλαγές των καιρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η παράταξη παραμένει προσηλωμένη στην αρχή του ρεαλισμού, διδάσκοντας υπευθυνότητα και ικανότητα προσαρμογής στις σύγχρονες συνθήκες.

Τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η ενότητα της παράταξης δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, παρά τις αυξημένες προσδοκίες που υπάρχουν λόγω της μακρόχρονης παραμονής της στην εξουσία. Επεσήμανε ότι, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, οι βουλευτές της έχουν υποβάλει περισσότερες από 6.000 ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γεγονός που αποδεικνύει την ενεργό συμμετοχή τους στη βελτίωση του κυβερνητικού έργου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τέτοιες ερωτήσεις, που αναδεικνύουν τοπικά και εθνικά ζητήματα, είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τους πολίτες. Κλείνοντας, σημείωσε ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ανοιχτή και ευρύχωρη, ικανή να εκφράσει διαφορετικές απόψεις, αρκεί να υπηρετείται ο κοινός στόχος της προόδου και της ευημερίας της χώρας.

Έμφαση στην ανάπτυξη και την αύξηση στους μισθούς την επόμενη τριετία

Όσον αφορά τη στρατηγική της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην Ευρώπη, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την έμφαση στην ανάπτυξη και την αύξηση των μισθών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της ακρίβειας, υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπισή της παραμένει βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Τόνισε ότι, παρά τις διεθνείς πιέσεις, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που στοχεύουν στη μείωση του κόστους ζωής και στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε σειρά μέτρων για τη συγκράτηση των τιμών και την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ευάλωτων ομάδων από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συνεπής τήρηση του προϋπολογισμού και να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικές ισορροπίες, ώστε τα μέτρα κατά της ακρίβειας να είναι βιώσιμα και να αποδίδουν ουσιαστικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τη νομιμότητα σε όλα τα επίπεδα, και αυτή η στρατηγική θα συνεχιστεί και την επόμενη τριετία. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει ήδη δηλώσει στο παρελθόν.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και βλέπει θετικά τη διάθεση της Τουρκίας για την έναρξη συνομιλιών.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι η Χάγη δεν είναι κοντά, αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει τις παραμέτρους για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας δε τις θέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «απαράδεκτες».

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση των συνομιλιών.

Κόκκινα δάνεια

Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις της καθημερινότητας, με έμφαση στα θέματα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας των ευάλωτων ομάδων. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ρυθμίσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσμενή θέση.

Ενδοοικογενειακή βία

Σχετικά με τα κοινωνικά ζητήματα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βία κατά των γυναικών, επισημαίνοντας τη σημασία της πολιτικής που εφαρμόζεται για την προστασία των θυμάτων και τη χρήση του «panic button» για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Έχουν σωθεί πολλές γυναίκες από το panic button. Οι γυναίκες κάνουν περισσότερες καταγγελίες γιατί πιστεύουν πως το κράτος θα σταθεί δίπλα τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής στην σκιά της κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Τόνισε ότι η χώρα μας προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για ενδεχόμενη κλιμάκωση των συγκρούσεων. Υπογράμμισε την ανάγκη για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή, κάτι που, όπως ανέφερε, μπορεί να εξυπηρετήσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της περιοχής.

«Το Ισραήλ δέχτηκε μία επίθεση με διακόσιους βαλλιστικούς πυραύλους. Σε μια τρομοκρατική επίθεση που συνδεόταν με την επίθεση του Ιράν, σκοτώθηκε ένας Έλληνας δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ένα παιδί 26 χρονών που πήγε να κάνει την εργασία του την πτυχιακή του για το πανεπιστήμιο. Προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί αλλά πιστεύω ότι η έκκληση η οποία κάνουμε όλοι είναι ότι αυτή η αντίδραση η οποία είναι αναμενόμενη και σ’ ένα βαθμό δικαιολογημένη να μην είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε μία περαιτέρω κλιμάκωση», είπε.

Βία ανηλίκων και κινητά στα σχολεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της βίας μεταξύ ανηλίκων, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η έξαρση της βίας μεταξύ των νέων συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και έφηβοι, καθώς και με τον ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς τους.

Όπως ανέφερε, η διάχυση της βίας και του εκφοβισμού μέσω του διαδικτύου καθιστά το bullying ένα συνεχές φαινόμενο που δεν περιορίζεται μόνο στο σχολικό περιβάλλον, αλλά συνεχίζεται ακόμα και όταν τα παιδιά βρίσκονται στο σπίτι τους. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για δράσεις που θα επικεντρωθούν στην ψυχική υγεία των παιδιών και τη στήριξή τους, καθώς το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη χρήση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι πρέπει να τεθούν όρια στην πρόσβαση των παιδιών σε αυτά κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η επίδραση των κινητών στη σχολική ζωή και την ψυχολογία των μαθητών είναι ιδιαίτερα αρνητική, καθώς αποσπά την προσοχή τους και ενισχύει την εξάρτησή τους από τις ψηφιακές συσκευές.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πρέπει να υπάρξουν κανονισμοί για την περιορισμένη χρήση των κινητών στις σχολικές αίθουσες, ώστε τα παιδιά να επικεντρώνονται στις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες και να μην επηρεάζονται αρνητικά από την υπερβολική έκθεση σε διαδικτυακό περιεχόμενο. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα σχολικό περιβάλλον που προάγει την ψυχική υγεία των μαθητών και ενισχύει την εκπαιδευτική τους πορεία, μακριά από την πίεση και τον αρνητικό αντίκτυπο της τεχνολογίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης