Τσιπάκι τεχνητής νοημοσύνης «μαμούθ» με 4 τρισεκατομμύρια τρανζίστορ

H εταιρεία Cerebras παρουσίασε τον μεγαλύτερο επεξεργαστή υπολογιστή στον κόσμο, ένα πραγματικό μεγαθήριο που αποτελείται από 4 τρισεκατομμύρια τρανζίστορ.

Τα τρανζίστορ είναι κρύσταλλοι με τρεις περιοχές εμπλουτισμένες με προσμίξεις και αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των τσιπ και βρίσκεται σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές αν και στην Ελλάδα το όνομα έγινε ταυτόσημο με τα πρώτα φορητά ραδιοφωνάκια δημιουργώντας σύγχυση για την πραγματική τους υπόσταση αφού οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι το τρανζίστορ ήταν η συσκευή του φορητού ραδιοφώνου και όχι ένα μικρό εξάρτημα του.

Το τεράστιο τσιπ έλαβε την ονομασία Wafer Scale Engine 3 (WSE-3) και θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία ενός τερατώδους ισχυρού υπερυπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης που κατασκευάζει η Cerebras.  To WSE-3 έχει σχεδιαστεί για να τροφοδοτεί τα πιο προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το GPT-4 του OpenAI και το Claude 3 Opus της Anthropic.

Το τσιπ περιλαμβάνει 900.000 πυρήνες τεχνητής νοημοσύνης και αποτελείται από ένα δίσκο πυριτίου διαστάσεων 21,5 επί 21,5 εκατοστά ακριβώς όπως ο προκάτοχός του του 2021, το WSE-2.

Στο νέο τσιπ υπάρχει επίσης χρήση υλικών DNA και μπορεί να εκτελέσει υπολογισμούς τέτοιους που θα κάνει τα μελλοντικά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να λειτουργούν πολύ πιο αποδοτικά από τα σημερινά.

Το νέο τσιπ είναι δύο φορές πιο ισχυρό αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. Το προηγούμενο σούπερ τσιπ περιελάμβανε 2,6 τρισεκατομμύρια τρανζίστορ και 850.000 πυρήνες τεχνητής νοημοσύνης που σημαίνει ότι η εταιρεία έχει συμμορφωθεί με τον νόμο του Moore, ο οποίος δηλώνει ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα τσιπ υπολογιστή διπλασιάζεται περίπου κάθε δύο χρόνια.

Συγκριτικά, ένα από τα πιο ισχυρά τσιπ που χρησιμοποιούνται σήμερα για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης είναι η μονάδα επεξεργασίας γραφικών Nvidia H200 (GPU). Ωστόσο η GPU της Nvidia διαθέτει 80 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, 57 φορές λιγότερα από το τσιπ της Cerebras. Το WSE-3 θα χρησιμοποιηθεί για να τροφοδοτήσει τον υπερυπολογιστή Condor Galaxy 3 της Cerebras.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης