Δημοκρατία και Αλήθεια

Δημοκρατία και Αλήθεια

Μας αξίζει η αλήθεια; Και όταν την ακούμε είμαστε σε θέση να την εισπράξουμε; Ο Μακρόν μίλησε με μεγάλη ειλικρίνεια προς τον Γαλλικό λαό, λέγοντας:

«Η στιγμή που ζούμε μπορεί να μοιάζει διαρθρωμένη από μια σειρά σοβαρών κρίσεων. Θα μπορούσαν μερικοί να θεωρήσουν ότι η μοίρα μας είναι να διαχειριζόμαστε αιωνίως κρίσεις ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Πιστεύω από την πλευρά μου πως αυτό που ζούμε είναι μάλλον μια μεγάλη ανατροπή ή μιας μεγάλη αναστάτωσης».

Τη στιγμή που, αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση, «οι συμπατριώτες μας μπορεί να αντιδρούν με πολλή ανησυχία», ο Μακρόν κάλεσε τα μέλη της κυβέρνησης «να λένε τα πράγματα», να τα «κατονομάζουν με πολλή σαφήνεια και χωρίς καταστροφολογίες».

Μπροστά «στην άνοδο ανελεύθερων καθεστώτων» και «την ενίσχυση των αυταρχικών καθεστώτων», ο πρόεδρος κάλεσε τους υπουργούς του να επιδεικνύουν «σοβαρότητα», «αξιοπιστία» και να μην υποκύπτουν στον πειρασμό της «δημαγωγίας».

«Είναι εύκολο να υποσχόμαστε τα πάντα, μερικές φορές να λέμε τα πάντα και ό,τι τύχει. Ας μην υποκύπτουμε σ’ αυτούς τους πειρασμούς, είναι ο πειρασμός της δημαγωγίας. Ανθούν σήμερα σε όλες τις δημοκρατίες, σε ένα περίπλοκο κόσμο που φοβίζει.

Μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται γοητευτικό να λέει κάποιος αυτό που οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν (…), όμως πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε και να θέτουμε το ερώτημα αν είναι αποτελεσματικό και χρήσιμο», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Πόσοι Γάλλοι τον άκουσαν; Και πόσοι από αυτούς κατάλαβαν ότι η προβληματική πράγματι Δημοκρατία - ίδιον της ελευθερίας που μας προσφέρει - κινδυνεύει μόνο από εμάς τους ίδιους που την υπονομεύουμε, την καταγγέλλουμε και την λοιδορούμε;

Πόσοι αρέσκονται στο να ελπίζουν στα ψεύδη του λαϊκισμού από το να αποδέχονται την αλήθεια; Οι αλήθειες είναι ΠΑΝΤΑ μπροστά μας αλλά πόσοι τις βλέπουν και τις αξιοποιούν;