Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο αλλάζει και την Αθήνα

Νέα, ας ελπίσουμε ευχάριστη, στροφή παίρνει η σχεδόν 150χρονη ιστορία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο μπαίνει πια για τα καλά σε φάση αναβάθμισης, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, γνωστοποιήθηκε πως η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης, που συγκροτήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, κατέληξε στην αρχιτεκτονική πρόταση και στο προσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργηθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Εκλεκτή της επιτροπής, ομόφωνα, είναι η πρόταση της σύμπραξης των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.

«Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό, είναι ανθρωποκεντρική. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο γίγνεσθαι», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, συμπληρώνοντας πως «θέλουμε ένα μουσείο εξωστρεφές, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον».

«Θέλουμε ένα μουσείο εξωστρεφές, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον», σημείωσε η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Τα γραφεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό κατέθεσαν υψηλού επιπέδου προτάσεις, όμως αυτή των Chipperfiled και Τομπάζη ξεχώρισε με διαφορά για αυτό και επελέγη ομόφωνα από την επιτροπή. Επιπλέον, ο ίδιος ο Βρετανός αρχιτέκτονας Σερ Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ πρόκειται να έρθει στην Αθήνα μέσα στον επόμενο μήνα για να παρουσιάσει το σχέδιο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δε αρχιτεκτονικό του γραφείο έχει τιμηθεί με σπουδαίες διεθνείς διακρίσεις, όπως το βραβείο Mies van der Rohe της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το Praemium Imperiale από την Καλλιτεχνική Ενωση της Ιαπωνίας. Το πρώτο, μαζί με αρκετά ακόμα βραβεία, απονεμήθηκε το 2011 για τον σχεδιασμό του εντυπωσιακού Neues Museum του Βερολίνου, ενώ άλλα διάσημα έργα του γραφείου είναι το Museo Jumex στο Μεξικό και το The Hepworth στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό βέβαια που μένει τώρα να γνωστοποιηθεί είναι το αναλυτικό σχέδιο και η λειτουργικότητα του νέου μουσείου. Προς το παρόν δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο ένα προσχέδιο, στο οποίο ξεχωρίζει η εκ βάθρων αλλαγμένη εικόνα του περιβάλλοντος χώρου με τη δημιουργία ενός επιπλέον επιπέδου μπροστά(;) από την οδό Πατησίων, το οποίο μοιάζει να δίνει πανοραμική θέα στο προαύλιο, στον κήπο και στο ίδιο το κτιριακό συγκρότημα του μουσείου.

Οπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα της «Κ», το τελευταίο θα υποστεί εσωτερικά μεγάλες αλλαγές, με νέες, σύγχρονες αίθουσες περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο με ανεξάρτητη είσοδο και καινούργια καφέ και εστιατόριο, που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από το ωράριο του μουσείου.

Το μεγάλο στοίχημα, το οποίο σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ κερδίζει η επιλεγείσα πρόταση, έχει να κάνει προφανώς με την αρμονική σχέση μεταξύ νέου και παλαιού κτιρίου και ακόμα με την ποιότητα της εμπειρίας του επισκέπτη –η οποία χρήζει άμεσης αναβάθμισης–, την ανταπόκριση στα σύγχρονα μουσειολογικά – μουσειογραφικά πρότυπα, αλλά και την ένταξη του όλου έργου στον περιβάλλοντα ιστό της πόλης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης