Πέθανε ο εμβληματικός ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ-Αντίο στον «Δόκτωρ Ζιβάγκο»

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο εμβληματικός ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, μεταδίδουν ξένα μέσα ενημέρωσης. Ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε σε κλασικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά όπως τα Δόκτωρ Ζιβάγκο και Λόρενς της Αραβίας.

Ο γιος του είχε αποκαλύψει πρόσφατα ότι ο Ομάρ Σαρίφ έπασχε από Αλτσχάιμερ τα τελευταία τρία χρόνια και γι' αυτό έχει αποσυρθεί

Ο γιος του, Τάρεκ Ελ-Σαρίφ, είχε δηλώσει τον Μάιο πως ο πατέρας του είχε αποσυρθεί από την υποκριτική λόγω της ασθένειας και ότι μπέρδευε τα ονόματα των πιο διάσημων ταινιών και είχε ξεχάσει πού γυρίστηκαν.

Ο Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στην Αίγυπτο. Κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο του Σερίφ Αλί στην ταινία του Ντέιβιντ Λιν, Ο Λόρενς της Αραβίας (1962).

Ο ατζέντης του Σαρίφ, Στιβ Κένις δήλωσε ότι ο ηθοποιός πέθανε από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Καΐρου.

Ο Σαρίφ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1932. Το πραγματικό όνομά του ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Σαλούμπ και η οικογένειά του ιδιαίτερα ευκατάστατη -και με καταγωγή από τον Λίβανο. Σπούδασε μαθηματικά και φυσική σε κολέγιο του Καΐρου. Εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα στην επιχείρηση ξυλείας του πατέρα του, πριν ενδιαφερθεί για την υποκριτική. 

Το 1953 έκανε το ντεμπούτο του στο σινεμά με το όνομα Ομάρ Ελ-Σαρίφ. Η δημοτικότητά του αυξήθηκε όταν παντρεύτηκε τη γνωστή αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμάμα. Μάλιστα, προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ, καθώς μέχρι τότε ανήκε στους Μελχίτες χριστιανούς. Ο γάμος διήρκεσε μέχρι το 1974.

Το αγγλόφωνο ντεμπούτο του το έκανε στον Λόρενς της Αραβίας, στην εμβληματική σκηνή όπου ο ήρωάς του πλησιάζει τον Λόρενς της Αραβίας στην έρημο. Η σκηνή θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες παρόμοιες σκηνές στην ιστορία του σινεμά.

Αναδείχθηκε σε σταρ πρώτου μεγέθους με την επόμενη ταινία του Λιν, τον Δόκτωρ Ζιβάγκο. Στη συνέχεια έπαιξε στο Funny Girl (1968) με την Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Τότε ήταν που οι ταινίες του απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο, επειδή ο ηθοποιός φαίνεται να ερωτοτροπεί με μία εβραία ηθοποιό επί της οθόνης. 

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η καριέρα του άρχισε να σημειώνει πτώση. 

Ο Σαρίφ ταυτίστηκε με τον κοσμοπολιτισμό. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αραβικά, ισπανικά, ελληνικά και γαλλικά.

Ο Ομάρ Σαρίφ έγινε γνωστός και για ένα ακόμα χαρακτηριστικό του: ήταν δεινός παίκτης του μπριτζ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης