Στις γυναίκες του Μαν Ρέι είναι αφιερωμένη η φετινή καλοκαιρινή έκθεση που οργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου από τις 28 Ιουνίου.
Ο διαπρεπής αμερικανός καλλιτέχνης ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως ζωγράφος και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία, για την οποία έγινε περισσότερο γνωστός.
Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη γλυπτική, τη χαρακτική, τον κινηματογράφο αλλά και τη δημιουργία αντικειμένων που επινόησε η δημιουργική του φαντασία.
Κατά τον Αντρέ, φίλο και συνοδοιπόρο του στο μεγάλο κίνημα του Σουρεαλισμού, ο Μαν Ρέι υπήρξε από τους λίγους καλλιτέχνες που κατάφεραν να αναδείξουν με την τέχνη του φακού μια ανέκδοτη θεματολογία η οποία, χωρίς να αφήνει κανέναν αδιάφορο, συναρπάζει, εκπλήσσει, αιφνιδιάζει.
Η Γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του.
Ο επισκέπτης θα πλοηγηθεί στην εντυπωσιακή καλλιτεχνική πορεία του Μαν Ρέι (1912-1971) που μετρά περισσότερες από πέντε δεκαετίες μέσα από 150 έργα όλων των ειδών: φωτογραφίες, ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, σχέδια, γλυπτά και ready-mades.
Θα αναγνωρίσει θρυλικές μορφές όπως την Γερτρούδη Στάιν, την Πέγκι Γκουγκενχάιμ, την Κικί ντε Μοντπαρνάς, τη Λι Μίλερ, την Κοκό Σανέλ, την Άβα Γκάρντερ, την Κατρίν Ντενέβ και άλλα γνωστά ονόματα της τέχνης, του θεάματος και της παρισινής κοσμικής ζωής.
Ο επισκέπτης θα διαπιστώσει, επίσης, πως το σουρεαλιστικό κίνημα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τέχνη του Μαν Ρέι, ανακαλύπτοντας έργα που επισκιάστηκαν από τη φωτογραφία.
«Τα έργα του, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μού αποδεικνύουν πως η γυναίκα δεν έχει πλέον λόγο να εγκλωβίζεται σε κανένα κλισέ. Ο Μαν Ρέι μας κατάλαβε πολύ περισσότερο απ' ό,τι εμείς οι ίδιες τον εαυτό μας και κατάφερε, καλύτερα από μας, να αντιληφθεί τη γοητεία και τις αντιφάσεις μας. Νομίζω ότι οι άνδρες θα βγαίνουν προβληματισμένοι από την έκθεση και οι γυναίκες απελευθερωμένες» είπε σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Κουτσομάλλη.
Η γυναίκα, ανώνυμη ή επώνυμη, καταξιωμένη ή αγνοημένη, μούσα ή ερωμένη, δημιούργημα ακόμα της φαντασίας του καλλιτέχνη απαθανατίζεται και αναδεικνύεται σε κυρίαρχη φιγούρα με κάθε μέσο και τρόπο σε ολόκληρη την πορεία της δημιουργίας του Μαν Ρέι και αυτό παρουσιάζεται με σαφήνεια στην έκθεση, η οποία ρίχνει φως στις ζωγραφικές και φωτογραφικές αναζητήσεις και ενασχολήσεις του.
«Κατά έναν περίεργο τρόπο έχει καταφέρει να παρουσιάσει στο έργο του απολύτως όλα τα πρόσωπα της γυναίκας, δεν έχει σταθεί μόνο στο κοσμικό, στο ευγενικό, στο όμορφο, έχει εξερευνήσει όλες τις πτυχές της γυναίκας. Μπορεί μερικές να είναι ενοχλητικές και σοκαριστικές καθώς φτάνει ως την πορνογραφία, αλλά πάντα το κάθε έργο, είτε φωτογραφικό είτε εικαστικό φέρνει κάτι καινούργιο» τόνισε η κ. Κουτσομάλλη.
Το εικαστικό αφιέρωμα θα πλαισιώσει ο τρίγλωσσος (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) συνοδευτικός τόμος των 350 σελίδων, που θα εκδοθεί από τη Μικρή Άρκτο.
Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιουνίου – 27 Σεπτεμβρίου 2015
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00, Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά.