Νεφερτίτη: Πιθανή ανακάλυψη του τάφου της διασημότερης βασίλισσας της αρχαίας Αιγύπτου

Μια ομάδα αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι έχει ανακαλύψει πιθανά στοιχεία για τους κρυμμένους θαλάμους πίσω από τα τείχη του φημισμένου τάφου του Φαραώ Τουταγχαμών, στην Κοιλάδα των Βασιλέων της Αιγύπτου, εκεί όπου πολλοί λένε πως βρίσκεται ο τάφος της βασίλισσας Νεφερτίτης.

Σύμφωνα με το περιοδικό Newsweek, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από το Nature και το National Geographic, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Αιγύπτιο πρώην υπουργό Αρχαιοτήτων, Μαμντούχ Ελνταματί, ερεύνησαν τα τείχη του τάφου που ανήκε στο νεαρό Φαραώ, χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία ραντάρ που σαρώνει βαθιά μέσα στο έδαφος και έχει τη δυνατότητα να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με το τι βρίσκεται πίσω από αδιαφανή αντικείμενα.


 
 

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, οι σαρώσεις αποκάλυψαν την παρουσία ενός κενού χώρου, ο οποίος δεν είχε ταυτοποιηθεί μέχρι πρότινος και βρίσκεται πολύ κοντά στον ταφικό θάλαμο. Ο χώρος αυτός είναι μήκους 33 ποδών και ύψους 7 ποδών.

Η ανακάλυψή του θα μπορούσε να στηρίξει τις αμφιλεγόμενες ιδέες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από μερίδα αιγυπτιολόγων, ότι τα τείχη του τάφου αποκρύπτουν ένα δίκτυο θαλάμων καθώς και τον τελικό τόπο ανάπαυσης της βασίλισσας Νεφερτίτης, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί.

Ο Φαραώ Τουταγχαμών -ο οποίος αποκαλείται από τους αρχαιολόγους με το χιουμοριστικό παρατσούκλι «βασιλιάς Τουτ»- χρίστηκε βασιλιάς της Αιγύπτου σε παιδική ηλικία το 1332 π.Χ., αλλά βασίλεψε έως το 1323 π.Χ., πεθαίνοντας σε ηλικία 19 ετών.

Δεν υπήρχαν αρκετά γνωστά στοιχεία για το νεαρό Φαραώ, μέχρι που το 1992 ο Βρετανός αρχαιολόγος, Χάουαρντ Κάρτερ, ανακάλυψε τον τάφο του. Η ανακάλυψη αυτή κατέστησε το «βασιλιά Τουτ» ένα από τα πλέον εικονικά σύμβολα της Αρχαίας Αιγύπτου.

Η Νεφερτίτη ήταν η σύζυγος του πατέρα του Τουταγχαμών, του Φαραώ Ακενατόν, ο οποίος βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1353 έως το 1336 π.Χ.. Ωστόσο, ο Τουταγχαμών προερχόταν από διαφορετική μητέρα, γεγονός που καθιστούσε τη Νεφερτίτη μητριά του νεαρού πρίγκηπα.

Παράλληλα, η Νεφερτίτη ήταν και πεθερά του Τουταγχαμών καθώς σύμφωνα με το National Geographic, η κόρη της, η Ανκεσεναμών, υπήρξε σύζυγος του νεαρού Φαραώ.

Το τι ακριβώς συνέβη με τα λείψανα της Νεφερτίτης, αμέσως μετά το θάνατό της, είναι κάτι που έχει σηκώσει εδώ και δεκαετίες μεγάλες συζητήσεις.

Σύμφωνα με τον Ελνταματί, ο προσανατολισμός του κρυμμένου χώρου που ανακαλύφθηκε κατά τις σαρώσεις, φαίνεται πως συνδέεται με φυσικό τρόπο με τον τάφο του Τουταγχαμών, ο οποίος αναφέρεται υπό τον κωδικό KV62.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν νωρίτερα το Φεβρουάριο στο Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ωστόσο δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Ο Ρέι Τζόνσον, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με έδρα το Λούξορ της Αιγύπτου, ο οποίος δεν ενεπλάκη στη συγκεκριμένη έρευνα, περιέγραψε τα τελευταία ευρήματα ως «απολύτως εκπληκτικά».

Μιλώντας στο περιοδικό Nature, ο Τζόνσον είπε: «Ξεκάθαρα υπάρχει κάτι στην άλλη πλευρά του βόρειου τείχους του νεκρικού θαλάμου».

Σημείωσε πως υπάρχει μια πιθανότητα η βασίλισσα Νεφερτίτη να βρίσκεται θαμμένη σε αυτό τον κρυμμένο χώρο, ωστόσο δεν αποκλείει ο συγκεκριμένος θάλαμος να ανήκει σε έναν άλλον τάφο – ίσως αυτόν της Ανκεσεναμών.

Όπως και στην περίπτωση της Νεφερτίτης, η ακριβής τοποθεσία του τάφου της παραμένει και σήμερα ένα μεγάλο μυστήριο.


 
 

Ένας άλλος Αιγυπτιολόγος, ο Νίκολας Ριβς, ο οποίος δεν συμμετείχε στις έρευνες, χαρακτήρισε τα ευρήματα «ενδιαφέροντα». Το 2015 είχε δημοσιεύσει μια επιστημονική εργασία που ήταν η πρώτη που είχε υποστηρίξει την ιδέα κρυμμένων θαλάμων, οι οποίοι πιθανώς να περιείχαν τον τάφο της Νεφερτίτης.

Η μελέτη, η οποία βασίστηκε σε σαρώσεις υψηλής ανάλυσης των τειχών του νεκρικού θαλάμου, ταυτοποίησε την παρουσία «διακριτών γραμμικών ιχνών» κάτω από τις γύψινες επιφάνειες.

Ο Ριβς υποστήριξε πως τα ίχνη αυτά είναι τα «φαντάσματα» θυρών που έδιναν πρόσβαση στο θάλαμο αποθήκευσης, δυτικά του νεκρικού θαλάμου, καθώς και σε μια προέκταση του KV62 προς βορρά, η οποία περιείχε τον τάφο της Νεφερτίτης.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης