Μουσείο Μπενάκη: Εκδήλωση αφιερωμένη στο Νίκο Χουλιαρά

Εκδήλωση αφιερωμένη στο μουσικό και λογοτεχνικό έργο του σημαντικού έλληνα καλλιτέχνη Νίκου Χουλιαρά οργανώνεται στις 27 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεσή του με τίτλο «Τα πίσω δωμάτια του νου». Στην εκδήλωση η τραγουδίστρια Αλίκη Καγιαλόγλου θα διαβάσει διηγήματα του συγγραφέα Νίκου Χουλιαρά ενώ ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής θα συνοδεύσει με την κιθάρα του τον τραγουδιστή Χρήστο Κωνσταντόπουλο που θα αποδώσει τέσσερα ανέκδοτα τραγούδια του καλλιτέχνη από τη δεκαετία του 1960, τα οποία δεν παρουσιάστηκαν ποτέ σε κοινό. Ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς εξάλλου θα απαγγείλει ποιήματα και ο συνθέτηςΝίκος Ξυδάκης θα παίξει στο πιάνο και θα τραγουδήσει τραγούδια του Χουλιαρά, καθώς και δικά του, που αφιερώσει στον καλλιτέχνη.

Την ημέρα της συναυλίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί από τις 7 το βράδυ και για μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης την έκθεση στην οποία συγκεντρώνονται για πρώτη φορά όλες τις πτυχές του έργου του Νίκου Χουλιαρά: ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση, μουσική, στίχοι, σχεδιασμός βιβλίων. Οι συγγραφικές, σχεδιαστικές και ερμηνευτικές πτυχές της δημιουργικής παραγωγής του προβάλλονται, παράλληλα, μέσα από εξώφυλλα βιβλίων, βινιέτες, χειρόγραφα, εξώφυλλα δίσκων και αντικείμενα, ενώ οπτικοακουστικό υλικό από συνεντεύξεις, παραστάσεις και συναυλίες συνοδεύει την παρουσίαση των παραπάνω εκθεμάτων.

Τα έργα της έκθεσης προέρχονται από ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές, κυρίως όμως από ανέκδοτο υλικό που βρίσκεται στο προσωπικό αρχείο του καλλιτέχνη. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα ενώ ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της έγινε από τον αρχιτέκτονα Σταμάτη Ζάννο. Η παρουσίαση συνοδεύεται από μια πλούσια εικονογραφημένη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά - αγγλικά).

Μουσείο Μπενάκη - Κτίριο οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 2103453111

Εκδήλωση: 27 Δεκεμβρίου. Διάρκεια έκθεσης: Ως 15 Ιανουαρίου

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης