Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Οι νικητές των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας του 2010 θα ανακοινωθούν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2012.

Η νεοσύστατη επιτροπή εξετάζει τα βιβλία που κατατέθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) το 2010, αλλά και όσες εκδόσεις είχαν κυκλοφορίσει την ίδια χρονιά, τα οποία όμως δεν είχαν κατατεθεί. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής:

Η επιτροπή εργάστηκε πολύ, υπήρχε απαρτία στις συνεδριάσεις και ήταν για όλους χαρά να συμμετάσχουμε στη χαρτογράφηση και στην αποτίμηση της ελληνικής λογοτεχνίας.

Περίπου 30 έως 40 βιβλία κατέληξαν στις μακρές λίστες από τα οποία η επιτροπή περιορίστηκε στις βραχείες λίστες σε επτά βιβλία για κάθε κατηγορία (οκτώ για την ποίηση, πέντε για τους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς).

Οι εφετινές βραχείες λίστες των κρατικών βραβείων δεν κρύβουν εκπλήξεις, αουτσάιντερ και ανατροπές, διότι «δεν υπάρχουν άγνωστα αριστουργήματα», όπως είπε στο «Βήμα» ο συγγραφέας και κριτικός Νίκος Δαββέτας, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των κρατικών βραβείων λογοτεχνίας.

Ακόμα η επτροπή δήλωσε:

Η απόσταση που μας χωρίζει από την πρώτη κυκλοφορία αυτών των βιβλίων (πρόκειται για τίτλους της περσινής εκδοτικής παραγωγής) όχι μόνο δεν αναιρεί τη σπουδαιότητά τους, αλλά αποδεικνύει πως η πραγματικά καλή λογοτεχνία δεν είναι αναλώσιμη με την τρέχουσα, αγοραία έννοια, αλλά αποτελεί μια σταθερή αξία που μόνο να κερδίσει έχει από την αναμέτρησή της με τον χρόνο

Ιδιαίτερη χαρά ήταν «η ανακάλυψη πάρα πολύ καλών βιβλίων στις κατηγορίες που δεν έχουν πολύ μεγάλη εμπορική απήχηση, του δοκιμίου και του χρονικού-μαρτυρίας».

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από το Bήμα

Δείτε επίσης