ΕΤ1: Ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Μελίνας Μερκούρη

Μελίνα Μερκούρη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 18 ετών από τον θάνατο της μεγάλης ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού Μελίνας Μερκούρη, (που έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 1994), η ΕΡΤ παρουσιάζει ειδικά αφιερώματα μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1 και την ιστοσελίδα του Αρχείου της.

Ειδικότερα, η ΕΤ1 θα μεταδώσει σήμερα Τρίτη 6 Μαρτίου στις 21.15 το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Στρατηγάκου «ΜΕΛΙΝΑ». Μέσα από συνεντεύξεις αρχείου, η Μελίνα Μερκούρη ανατρέχει στην παιδική της ηλικία, αναπολεί τον πρώτο μεγάλο της έρωτα με τον ηθοποιό Γιώργο Παππά και κάνει λόγο για τους ρόλους που υποδύθηκε στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Αναφέρεται ιδιαίτερα στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, η υποψηφιότητα της οποίας στο Φεστιβάλ Καννών το 1955, έγινε η αιτία της γνωριμίας της με τον σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν (Jules Dassin). Σκιαγραφεί τη σχέση της μαζί του  και παραδέχεται την τεράστια επιρροή που άσκησε στην ζωή και την καριέρα της. Αναφέρεται επίσης στην αντιδικτατορική δράση που ανέπτυξε στην Ευρώπη και τη μετέπειτα πολιτική της παρουσία.

Στο ντοκιμαντέρ προβάλλονται πλάνα από ταινίες και παραστάσεις που συμμετείχε η Μελίνα Μερκούρη, ακούγονται τραγούδια με τη φωνή της, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στιγμιότυπα από διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις οποίες πρωτοστάτησε, καθώς και απόσπασμα από τη συνάντησή της με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο, λίγους μήνες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης