Η Ευρώπη έχει τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας, αντίστοιχο με την Ελλάδα: Οι αποφάσεις πέρνονται από μια μικρή ομάδα πολιτικών περί τον αρχηγό, όλα τα θεσμικά όργανα δεν εισακούονται, οι πολίτες δεν έχουν στην πραγματικότητα κανέναν πραγματικό λόγο ή ρόλο στις εξελίξεις.
Με αφορμή αυτή την πραγματικότητα - και σε συνδυασμό με την κρίση στο ευρώ και το ποιοί τελικά την διαχειρίζονται - παίρνει θέση με κύριο θέμα του το "Der Spiegel". Το γερμανικό περιοδικό θεωρεί ότι δοκιμάζεται η Δημοκρατία στη Γερμανία και ότι η δυσπιστία με την οποία αντιμετωπίζει ο ένας ευρωπαϊκός λαός τον άλλον σήμερα είχε καιρό να είναι τόσο οξυμένη.
Τι είναι πιο σημαντικό για τους Γερμανούς: η δημοκρατία τους ή η Ευρώπη; αναρωτιέται το περιοδικό. Η διάσωση του ευρώ έχει αλλάξει την δομή εξουσίας στη χώρα. Νικητής είναι η εκτελεστική εξουσία, δηλαδή η κυβέρνηση. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες με τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Εκεί λαμβάνονται οι μεγαλύτερες αποφάσεις.
Ο χαμένος είναι η Βουλή. Οι βουλευτές δεν παρευρίσκονται στις Βρυξέλλες όταν λαμβάνονται οι αποφάσεις, δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει εκεί και, συνεπώς, δεν μπορούν να ασκήσουν το καθήκον τους που είναι να ελέγχουν την κυβέρνηση.
Η αντιπολίτευση δεν παίζει πλέον τον ρόλο της. Η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ενωση, το αδερφό κόμμα από την Βαυαρία Χριστιανική Κοινωνική Ενωση, το κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το φιλοεπιχειρηματικό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και οι Πράσινοι είναι ουσιαστικά υποχρεωμένοι να στέκονται πλάι-πλάι. Οποιος δεν συμπλέει με την πλειοψηφία θεωρείται σχεδόν ένοχος προδοσίας.