«Η Αθήνα έχει συμφωνήσει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ωστόσο οι αγορές αγωνιούν για το αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει τα συμφωνηθέντα ή αν θα αλλάξει γνώμη στην πορεία», αναφέρει το δημοσίευμα του CNBC και συνεχίζει: «Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου από τον Αύγουστο, αναφέρουν ότι ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να αναβάλει τις περικοπές στις συντάξεις», με το αμερικανικό δίκτυο να σημειώνει ότι δεν κατάφερε να λάβει απάντηση από κάποιον έλληνα αξιωματούχο για το θέμα.
«Μονομερείς αλλαγές στα συμφωνηθέντα μπορεί να δημιουργήσουν εντάσεις με τους θεσμούς» εκτιμά το δημοσίευμα του CNBC καθώς «είναι μέρος της συμφωνίας της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».
«Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να πετύχει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση καθώς προσπαθεί να προλάβει τις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές το 2019», λέει στο αμερικανικό δίκτυο ο Ρικάρντο Γκαρσία, βασικός αναλυτής για την Ευρώπη της UBS.
Όπως έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της, η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% ετησίως έως το 2022.
Αναλυτές σημειώνουν, δε, πως η εκτίμησή τους είναι ότι το πλεόνασμα θα επιτευχθεί τελικά, ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό μόνο στις αρχές τους 2019, όταν δημοσιοποιηθούν τα τελικά νούμερα.
Αυτό σημαίνει, καταλήγει το CNBC, πως οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να περιμένει για αργότερα.