Τσίπρας: Ιδού τα τέσσερα "πρέπει" που θα έκανα αν κυβερνούσα για το ελληνικό χρέος

Αλλαγή των δανειακών όρων, μεγάλη διαγραφή του χρέους, δημόσιες επενδύσεις και οικονομική βοήθεια με "ένα σχέδιο Μάρσαλ". Αυτά δηλώνει ότι θα επεδίωκε αν κυβερνούσε ο Αλέξης Τσίπρας.

"Η ψηφοφορία για το πακέτο λιτότητας, την περασμένη Τετάρτη, κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός κατόρθωσε να συγκεντρώσει μόλις 153 βουλευτές, δείχνει σαφώς πως αυτή η κυβέρνηση κρέμεται ήδη από μια λεπτή κλωστή και δεν θα αντέξει πολύ», τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή συνέντευξή του (ολοσέλιδη, μεγάλου σχήματος) στην αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ» (εκδότης η Αυστριακή Δημοκρατία).

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας πως αρχικά υπήρχε ο ουτοπικός στόχος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, που τώρα είναι στα 10 δισεκατομμύρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο σημαίνει 2,5 δισεκατομμύρια το χρόνο, δηλαδή μόλις το 1,2% του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας. Αναρωτιέται στη συνέχεια, αν έχει νόημα να ξεπουληθεί η περιουσία του κράτους, για να μην έχει κατόπιν η Ελλάδα, δημόσιες επιχειρήσεις, ηλεκτρισμού, ύδρευσης, πετρελαϊκή βιομηχανία, να πουλήσει δηλαδή για τόσα λίγα χρήματα ολόκληρη την κρατική της περιουσία.

Τι θα έκανε ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας; Η πολιτική λιτότητας πρέπει οπωσδήποτε να ακυρωθεί, καθώς παράγει ύφεση, το ποσοστό του χρέους αυξάνεται, τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Χρειάζονται ουσιαστικές επαναδιαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τονίζει, για να εξεταστούν οι όροι της δανειακής σύμβασης.

Επιπλέον, χρειάζεται μια γενναιόδωρη διαγραφή χρέους για την Ελλάδα κατά το πρότυπο της Συμφωνίας Χρέους του Λονδίνου, για την περίπτωση της Γερμανίας, το 1953, μαζί με μια ρήτρα ανάπτυξης για την απόσβεση του υπόλοιπου χρέους. Και επιπλέον χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις για την αναθέρμανση της οικονομίας, αλλά και ένα Σχέδιο Μάρσαλ στην Ευρώπη για να υπάρξει ευημερία και η λύση για το πρόβλημα, που δεν είναι ειδικά ελληνικό, αλλά ευρω.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης