Το Columbia «βάζει πλώρη» για την Ελλάδα-Πρώτα μηνύματα υπέρ της μεταρρύθμισης για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Ο κύβος ερρίφθη από την κυβέρνηση για την ίδρυση στην χώρα μας μη κρατικών Πανεπιστημίων. Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για μια μεταρρύθμιση τομή η οποία έρχεται να αποκαταστήσει μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία.

Λίγες ώρες μετά το πράσινο φως του υπουργικού Συμβουλίου στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, το φημισμένο πανεπιστήμιο Columbia έσπευσε να ανακοινώσει την πρόθεσή του για τη δημιουργία «γέφυρας» σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου. Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Θέμα» σε σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ανέφερε ότι πάνω από 10 ξένα πανεπιστήμια -κάποια από αυτά, από τα γνωστότερα παγκοσμίως- έχουν ήδη προαναγγείλει το ενδιαφέρον τους για παρουσία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στη χώρα μας.

Πάντως η κυβέρνηση, δια στόματος Μητσοτάκη έσπευσε να υπογραμμίσει ότι προτεραιότητά της είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο το οποίο όπως υπογράμμισε θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία με ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο ενώ με πρόσθετη χρηματοδότηση πολλώ χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα».

Ζαούτης: Είναι απόφαση και δέσμευση
«Το Πανεπιστήμιο Columbia προωθεί συνεργασίες με το διεθνές περιβάλλον μέσω των συμπράξεων που διαμορφώνουν τα Global Centers, τα οποία λειτουργούν ήδη σε 10 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το Columbia Global Center στην Αθήνα θα λειτουργήσει ως 11ος κόμβος, συνδέοντας καθηγητές και φοιτητές του Columbia με καθηγητές και φοιτητές στην Ελλάδα αντίστοιχα, επιδιώκοντας συνεργασίες σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής του Columbia Global Center καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης σχετικά με το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι: "Δική μας απόφαση και δέσμευση είναι να δημιουργήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα στο Columbia και σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, αλλά και ευρύτερα με την ελληνική κοινωνία".

Όπως αναφέρει ο Θ. Ζαούτης:«Μοιραζόμαστε το όραμα για πολυπολιτισμικότητα, συμπερίληψη και διαφορετικότητα σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτήν την προσπάθεια, είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και να εργαστούμε μαζί με τα ελληνικά πανεπιστήμια, με σκοπό να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να δημιουργήσουμε λύσεις για πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι στον σύγχρονο κόσμο.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, είναι πρόωρο να ξεχωρίσουμε μεμονωμένους τομείς. Οι πρώτες ιδέες που επεξεργαζόμαστε εστιάζουν στην Τεχνολογία, την Κλιματική Αλλαγή, την Υγεία και την Πολιτική Προστασία, ωστόσο θα χρειαστεί να συζητήσουμε αναλυτικά και να μελετήσουμε από κοινού τις παραμέτρους, με τους κατάλληλους εταίρους στην Ελλάδα.

Μέσα από προσεκτικά σχεδιασμένες συμπράξεις, μπορούμε να αποκομίσουμε πολύτιμη εμπειρία που θα προωθήσει την ιδέα των υποτροφιών για φοιτητές, ενώ η κοινή έρευνα μπορεί να μας διδάξει και να μας οδηγήσει σε πολύτιμες λύσεις. Θα παρακολουθήσουμε τη δημόσια συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα μέσα στους επόμενους μήνες, με αφορμή την εισαγωγή νέου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Δική μας απόφαση και δέσμευση είναι να δημιουργήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα στο Columbia και σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια υψηλού επιπέδου, αλλά και ευρύτερα με την ελληνική κοινωνία.»

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης