Υποβλήθηκε από k.p στις Σάβ, 20/07/2024 - 08:12.
Μετά την άνετη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, η προσοχή όλων στρέφεται στην κατανομή των χαρτοφυλακίων των Επιτρόπων.
Σε αντίθεση με το 2019 οπότε η Αθήνα είχε ανοίξει άμεσα τα χαρτιά της προτείνοντας τον Μαργαρίτη Σχοινά, στην παρούσα συγκυρία η ελληνική κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της καθώς όπως έχει ήδη καταστεί σαφές στοχεύει σε ενα ισχυρό χαρτοφυλάκιο.
Ο λόγος που η Αθήνα διεκδικεί ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σχετίζεται άμεσα με την άνετη επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν, με δεδομένο τον ρόλο που έπαιξε στην επανεκλογή της ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός που κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις λεπτές διαπραγματεύσεις, ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ ότι ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει η χώρα, ανάλογο θα είναι και το πρόσωπο που συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς στη νέα Ευρωπαική Επιτροπή.
Δύο ονόματα θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης θα προτείνει δύο ονόματα για τη θέση του επιτρόπου, έναν άνδρα και μια γυναίκα όπως έχει ζητήσει από τους ηγέτες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προκειμένου εκείνη να λάβει και την τελική απόφαση.
Ένα όνομα που έχει πολύ ισχυρές πιθανότητες είναι εκείνο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Στα συν του κ.Τζιτζικώστα περιλαμβάνεται και η ευρωπαϊκή του εμπειρία, στο τιμόνι του τρίτου σημαντικού ευρωπαϊκού οργάνου, της Επιτροπής των Περιφερειών- ήταν ο πρώτος Ελληνας που βρέθηκε στην κορυφή ενός τέτοιου οργάνου.
Δεύτερο όνομα που ακούστηκε είναι αυτό της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως, ωστόσο όπως είναι γνωστό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συνηθίζει να παίρνει αποφάσεις που οδηγούν σε συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Τα χαρτοφυλάκια
Οι πληροφορίες για το χαρτοφυλάκιο που διεκδικεί η ελληνική κυβέρνηση αναφέρουν ότι η Αθήνα στοχεύει μεν στο χαρτοφυλάκιο της Ανταγωνιστικότητας, πλην όμως αυτό θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αφού κατά κανόνα το αναλαμβάνουν μεγάλες χώρες, οι λεγόμενες «ατμομηχανές» της Ένωσης.
Το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, ενδιαφέρει επίσης πολύ τη χώρα μας με δεδομένο ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό τους γείτονές μας, ενώ εκείνο της Γεωργίας λόγω της αναδιάρθρωσης της ΚΑΠ είναι εξίσου σημαντικό, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκεται πλέον στη συζήτηση.
Σε χώρα του Νότου ενδεχομένως να δοθεί το νέο χαρτοφυλάκιο για τη Στέγαση, ωστόσο δεν φαίνεται φαίνεται να αποτελεί στόχο για την ελληνική κυβέρνηση.
Μοιράσου το: