Σόιμπλε: Στην Ελλάδα δεν φταίνε οι"άλλοι" αλλά η πολιτική της ελίτ

Ιδού η πιο μεγάλη αλήθεια από τον ίδιο τον Σόιμπλε, κορυφαίο ευρωπαϊστή πολιτικό: "... Τα όποια προβλήματα στην Ελλάδα εντοπίζονται στην πολιτική και οικονομική της ελίτ. Ποτέ δεν κατηγόρησα τους Έλληνες. Είναι άλλο πράγμα ο ελληνικός λαός και άλλο πράγμα οι κυβερνήσεις του".

Ο Σόιμπλε, παραδέχθηκε ότι στενοιχωρήθηκε για την «δαιμονοποίησή» του από πολιτικούς και Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα. «Είναι εύκολο να ρίχνεις τις ευθύνες σε άλλους... Ναι, ήμουν ο δαίμονας για κάποια Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα".

Μετά από οκτώ χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και μετά από 113 συνεδριάσεις του Eurogoup, ο Β. Σόιμπλε, ένας αληθινός ευρωπαϊστής και παράλληλα ένας ειλικρινής πολιτικός, εξακολουθεί να προσεγγίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με έναν απλό τρόπο. «Ακολουθήστε τους κανόνες. Οι κανόνες υφίστανται. Μπορούμε να τους αλλάξουμε. Αλλά μέχρι τότε, πρέπει να τους ακολουθούμε. Αλλιώς δεν έχουν καμία σημασία». 

Μιλώντας στον διευθυντή της εφημερίδας “Καθημερινή” Αλέξη Παπαχελά, για την εκπομπή “Ιστορίες” του “ΣΚΑΙ”, ο νυν πρόεδρος της γερμανικής Κάτω Βουλής (Bundestag) Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε 

 Σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε, ο κ. Τσίπρας τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Βερολίνο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το 2012, λέγοντάς του ότι όταν εκλεγεί, θα φροντίσει ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη χωρίς όμως να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Του απάντησα ότι θα ήταν καλύτερο για τον ίδιον να χάσει τις εκλογές, καθώς θα ήταν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε διεξοδικά και στην περίοδο από την διακυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λόγω ατολμίας αρνήθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή διαβρωτικών μεταρρυθμίσεων, μέχρι το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης συμμετείχε στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.  

«Είχα συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο, λέγοντάς του, ότι θα ήταν καλύτερο ένα time-out από την Ευρωζώνη. Είχα πει ότι η εφαρμογή τόσο σημαντικών μεταρρυθμίσεων δεν θα ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Εγώ δεν θα μπορούσα να τις εφαρμόσω στην Γερμανία.

Ερωτηθείς για πιθανά λάθη τόσο του ίδιου, όσο και άλλων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αφοπλιστικά: «Φυσικά και κάναμε λάθη. Ένας πολιτικός που λέει ότι δεν έκανε λάθη, είναι σαν να ομολογεί ότι είναι ηλίθιος».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης