Μιλώντας με τον κ. Μεϊμαράκη γνώριζα ότι έχει ήδη δυο σημαντικές νίκες στο ενεργητικό του. Η πρώτη είναι ότι ενώ επιλέχθηκε ως ένας μεταβατικός πρόεδρος στη ΝΔ για να "φορτωθεί" τις βέβαιες επερχόμενες ήττες για το κόμμα, εξελίχθηκε στο πρόσωπο που θα μπορέσει να ανασυγκροτήσει τη ΝΔ και να την οδηγήσει σε νίκες.
Ήδη το εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου θεωρείται ένας μικρός προσωπικό του θρίαμβος αφού το 14% των δημοσκοπήσεων το μετέτρεψε σε 28%, ένα ποσοστό εφαλτήριο για ακόμη πιο ψηλά στη συνέχεια.
Υπάρχει και μια δεύτερη νίκη όμως ίσως σημαντικότερη. Σε μια σκοτεινή πολιτικά εποχή, όπου το ψέμα και η τιποτολογία κυριαρχεί στην καθημερινότητα, ο κ. Μεϊμαράκης μιλά με μια αφοπλιστική ειλικρίνεια. Κορυφαίο δείγμα αυτού του πολιτικού λόγου η δήλωσή του ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο δίπλα απότα μνημόνια ώστε να πορευτεί γοργά προς την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των αδικών.
Αυτή η σημαντική δήλωση Μεϊμαράκη - την οποία επαναλαμβάνει συχνά - συνοδεύτηκε και από τον χρόνο που θα χρειαστεί να εκπονηθεί ένα τέτοιο σχέδιο (έξι μήνες) και από τον τρόπο (πολιτικοί και τεχνοκράτες από κοινού).
Ο κ. Μεϊμαράκης μας μιλά για μια νέα Ελλάδα και πως μπορεί να φτάσουμε σε αυτήν. Η συνέντευξη μαζί του ήταν εκ των πραγμάτων ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
ΕΡ: Κύριε Μεϊμαράκη ποιο είναι το όραμα σας για τη Νέα Δημοκρατία, εάν η επόμενη μέρα σας βρει πρόεδρο;
ΑΠ: Από την επομένη της εκλογής µου θα ξεκινήσω τη νέα προσπάθεια, για να καταστήσω μαζί µε όλα τα στελέχη της Ν.∆. την παράταξή µας ξανά πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα. Θα συνεχίσω στο δρόμο της μεγάλης συσπείρωσης που πετύχαμε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που εκφράζει τον ριζοσπαστικό
φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο. Ήταν και θα παραμείνει ένα ανοιχτό στην κοινωνία και τις νέες ιδέες κόμμα. Στόχος μου είναι η ανανέωση σε δομές, θέσεις και πρόσωπα με αξιοκρατία και δημοκρατικές διαδικασίες. Το κόμμα μας δεν θα εξαιρεί κανέναν, θα δίνει ίδιες ευκαιρίες σε όλους.
Θα είναι κόμμα με σύγχρονες δομές και σε αμφίδρομο διάλογο με όλα τα μέλη, φίλους και τους κοινωνικούς φορείς, το οποίο θα παράγει πολιτική, θα επεξεργάζεται λύσεις και θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Ως πρόεδρος της Ν.Δ. θα κρατήσω όλα τα θετικά του παρελθόντος και πάνω σε αυτά,κάνοντας βεβαίως την αυτοκριτική μας, θα οικοδομήσουμε το καινούργιο. Την άνοιξη θα προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό Συνέδριο, στο οποίο εκτός από τα μέλη μας θα δοθεί η ευκαιρία και σε φορείς της τοπικής κοινωνίας αλλά και επαγγελματικούς φορείς να εκφράσουν τις θέσεις τους. Όλοι μαζί θα συνθέσουμε και θα επικαιροποιήσουμε το πρόγραμμα και τις προτάσεις του κόμματος. Ταυτόχρονα θα εκσυγχρονίσουμε το Καταστατικό και τον κανονισμό λειτουργίας της Περιφερειακής Οργάνωσης, επαναφέροντας όσα στοιχεία της Τοπικής Οργάνωσης έχουν καταργηθεί.
ΕΡ: Πως αξιολογείτε τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου; Είναι έτοιμο το κόμμα να κυβερνήσει ή ελλοχεύει ο κίνδυνος της διάσπασης;
ΑΠ: Γιατί δηλαδή το Σεπτέμβριο δεν ήταν έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει; Οφείλει κάποιος να το απαντήσει. Και γιατί ήταν το Γενάρη του 2015, ενώ ήταν και κυβέρνηση; Ποια ήταν η μεγάλη διαφορά; Γιατί είδα με στόμφο πολλούς να λένε για μεγάλη στρατηγική ήττα το Σεπτέμβριο του 2015 και να μιλούν ότι θα είχαμε μια παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη του 2015. Η σκληρή λιτότητα τελικά οδήγησε σε ψήφο διαμαρτυρίας και σε αποχή.Όλα αυτά θα συζητηθούν στα όργανα με μια πρόθεση εντοπισμού των λαθών μας για να μην τα επαναλάβουμε. Δεν πάμε για καταλογισμό ευθυνών, άλλωστε όλοι έχουμε συνευθύνει και δεν υπάρχει θέμα ξεκαθαρίσματος. Όσον αφορά στη διάσπαση που αναφέρετε, θέμα ενότητας για εμένα δεν τίθεται. Είναι γνωστό σε όλους τους Νεοδημοκράτες ότι ήμουν πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης ως απλός στρατιώτης και πάντα υπέρ της ενότητας. Υπήρξα πάντα μαχητής και στις χαρές και στις λύπες της παράταξης, σεβόμενος την ιστορία του κόμματος και τους προέδρους του. Όποιος και εάν είναι ο νέος πρόεδρος, χρέος μας είναι να τον υπηρετήσουμε όλοι αποβάλλοντας οτιδήποτε μας έκανε προσωρινά να στεναχωρηθούμε. Η ενωμένη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία είναι ο στόχος που εγγυώμαι ότι θα υπηρετήσω ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΡ: Ποια η θέση σας απέναντι στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ; Θα συναινέσετε με τις προτάσεις της κυβέρνησης;
ΑΠ: Κοιτάξτε μας ζητάνε να συναινέσουμε σε μια πολιτική η οποία πιστεύουμε ότι δεν μας βγάζει από την κρίση και από το αδιέξοδο. Αντιθέτως θα μας βάλει πιο βαθειά στη κρίση. Είναι βαθύτατα υφεσιακά μέτρα και οι νέοι φόροι και οι περικοπές και κάθε τι το οποίο αυτή την ώρα αφαιρεί ρευστότητα από την αγορά Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μια πολιτική που όχι μόνο δεν την πιστεύουμε, αλλά πιστεύουμε ότι μας πάει στην αντίθετη κατεύθυνση. Γι’ αυτό και σας είπα ότι εμείς το 2014 θεωρούσαμε ότι τελείωσε η λιτότητα. Εμείς περικοπές συντάξεων και νέους φόρους δεν ψηφίζουμε. Άκουσα και εγώ τον κ. Τσακαλώτο που είπε ότι οι δανειστές πιέζουν και το είπε έτσι με ένα χαρακτηριστικό τρόπο που έλεγε, μη με πιέζετε πολύ γιατί θα τα κάνω. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση έχει δοθεί, πλήρως, στους δανειστές. Δεν έχουμε ακούσει ούτε ένα «όχι» από το Σεπτέμβριο και μετά. Αντιθέτως, όλα είναι
«ναι». Και θα θυμίσω ότι μέχρι το Δεκέμβρη του 2014 μόνο «όχι» ακούγαμε από αυτούς. Τώρα συμπτωματικό είναι που άλλαξαν θέση; Πάντως μου αρέσει ένας Σταλινιστής, Μαρξιστής να μου μιλάει για ιδιωτικοποιήσεις. Η Νέα Δημοκρατία, στα ζητήματα που ο κ. Τσίπρας ακολουθεί τη δική μας πολιτική, δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα αλλά ο ίδιος όμως με τη δική του κοινωνική βάση και με τα ψέματα που είπε έχει πρόβλημα.
ΕΡ: Κύριε Μεϊμαράκη, οι μεταρρυθμίσεις των απολύσεων και του ΕΝΦΙΑ κόστισαν πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία. Η πολιτική που ακολουθεί η παράταξη τελικά εκφράζει τα λαϊκά στρώματα ή εκπροσωπεί τα «μεγάλα σαλόνια»;
ΑΠ: Έχω πει ότι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο οι απολύσεις και αναφέρθηκα και στις απολύσεις των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων και τα σχετικά. Πόσοι Νεοδημοκράτες είπαμε ότι οι καθαρίστριες γίνανε ένα σύμβολο και ότι δεν έπρεπε να έχει γίνει; Πόσοι Νεοδημοκράτες λέγανε ότι ο ΕΝΦΙΑ μας κόστισε και οδηγήθηκαν σε αποχή από όλες αυτές τις κινήσεις; Αυτά δεν θα τα συζητήσουμε; Και όποτε θα λεχθούν, θα θεωρηθούν ως αιχμές; Όχι. Τα επισημαίνουμε ως κάποια λάθη σοβαρά τα οποία μας κόστισαν και τα οποία δεν πρέπει να τα επαναλάβουμε, αλλά να διδαχθούμε από αυτά. Διδασκόμενος λοιπόν από αυτά, τόνισα ότι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο απολύσεις. Εμείς δεν είμαστε εκφραστές μόνο όσων έχουν τα μέσα παραγωγής και δεν είμαστε ταξικό κόμμα. Εκπροσωπούμε, νοιαζόμαστε και εκφράζουμε και αυτόν ο οποίος έχει μέσα παραγωγής, αλλά και τον εργαζόμενο και τον άνεργο και τον αγρότη και είμαστε ένα κόμμα λαϊκό. Πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη εκπροσωπώντας όλους, γι’ αυτό εγώ ποτέ μου δεν
είπα τη λέξη «ανάπτυξη» χωρίς να τη συνοδεύω λέγοντας «ανάπτυξη για όλους» και όχι για μερικούς, όχι για τους ευνοημένους. Εμείς νοιαζόμαστε για τον αδύναμο πολίτη, για τον απλό πολίτη. Και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να δώσουμε, μιλώντας ιδεολογικά ή εφαρμόζοντας την πολιτική μας, τη δικαίωση στην Αριστερά να λέει ότι
είμαστε ταξικό κόμμα. Είμαστε κόμμα λαϊκό, νοιαζόμαστε και θέλουμε να εκφράσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες και πολύ περισσότερο τις αδύναμες ομάδες.
ΕΡ: Κύριε Μεϊμαράκη, πολύ ντόρος έχει γίνει τώρα τελευταία σχετικάμε τη διάκριση μέσα στο κόμμα σε καραμανλικούς και μητσοτακικούς. Κατά πόσο ευσταθεί αυτός ο διαχωρισμός;
ΑΠ: Προσωπικά εγώ δεν έβαλα ποτέ ταμπέλες. Θεωρώ ότι τα –ικός είναι τεχνητές διακρίσεις και σαν πρόεδρος δεν θα επηρεάζομαι καθόλου από αυτά, αλλά θα με επηρεάζουν πάρα πολύ τα προσόντα, η αξία, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα των στελεχών, τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν. Επιθυμώ ένα κόμμα που θα δίνει την ίδια ευκαιρία σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Μόνο εάν υπάρχουν ηθικά και ποινικάκωλύματα θα μπορούσαν να υπάρχουν αποκλεισμοί. Εάν υπάρξει αξιοκρατία, θα προχωρήσουμε σε ανανέωση και τα –ικός θα εξαφανιστούν. Ανανέωση χωρίς αξιοκρατία, όπως καταλαβαίνετε, δημιουργεί ευνοιοκρατία και μια παρεϊστικη αντίληψη. Με εμένα δεν θα υπάρχει Ν.Δ. του Μεϊμαράκη. Θα υπάρχει Ν.Δ. των «Νεοδημοκρατών».
Α.Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ