Στις κάλπες από το πρωί για τις Ευρωεκλογές 2024-Στο 13,1% η συμμετοχή έως τις 11:30

Στο 13,1% ανέρχεται το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες των ευρωεκλογών μέχρι τις 11.45 το πρωί της Κυριακής (09.06.24). Πρόκειται για 1.260.931 εκλογείς.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, το ποσοστό συμμετοχής των ευρωεκλογών είναι κατά 3 μονάδες κάτω σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό των εθνικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί κι αναμένεται να κλείσουν στις 7 το απόγευμα, ενώ μέχρι αυτή την ώρα η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Μετά τις 21:15 αναμένεται η πρώτη ασφαλής εκλογική εκτίμηση.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλησαν να πάνε νωρίς το πρωί στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα και παράλληλα να γλιτώσουν τη ζέστη. Κάποιοι πήγαν στα εκλογικά τμήματα παρέα με τα παιδιά τους, άλλοι μαζί με τα σκυλιά, ενώ ένας ψηφοφόρος που συμμετέχει σε αγώνα ποδηλάτου, πήγε μαζί με το ποδήλατό του να ψηφίσει.

Κανονικά βρίσκονται στις θέσεις τους όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και στην Α’ και Β’ Εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, ενώ η απουσία μελών εφορευτικών επιτροπών είναι η συνήθης χωρίς όμως να επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία των εκλογών, σύμφωνα με πηγές από τα γραφεία των Εφόρων Εκλογών Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Πώς και πού ψηφίζουμε

Οι πολίτες για να πληροφορηθούν το εκλογικό τμήμα και το σχολικό συγκρότημα στο οποίο ψηφίζουν, μπορούν να ανατρέξουν στον διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://mpp.ypes.gov.gr) ή να επικοινωνούν με τον τηλεφωνικό αριθμό: 213 136 1500 καθημερινά από 09:00 μέχρι 21:00.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται από τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. H αναγνώριση μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταυτοποιούνται με βάση ισχύον δελτίο ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης.

Για την εξυπηρέτηση των εκλογέων τα Γραφεία Ταυτοτήτων και τα Γραφεία Διαβατηρίων των αστυνομικών Υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν σήμερα έως τις 19:00.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης