Στα σκαριά ανασχηματισμός με υπογραφή Σαμαρά

σαμαρας, ανασχηματισμος,

Ένδειξη ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι κοντά, αποτελεί η απόφαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να συσταθούν έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών.

Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προβλέπει ότι δημιουργούνται θέσεις αναπληρωτών υπουργών στα εξής έξι υπουργεία: Δικαιοσύνης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημοσίας Τάξης, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης δημιουργείται μία ακόμα θέση υφυπουργού στο υπουργείο Παιδείας-Πολιτισμού.

Ο πρωθυπουργός βάζει στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, επιμένοντας ότι  από την τελευταία διαπραγμάτευση με την Τρόικα προκύπτουν βελτιώσεις για τους πολλούς. 
Προβληματισμός πάντως υπάρχει για τις κινήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που πιέζει για ανασχηματισμό και αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία διεκδικώντας αυξημένη συμμετοχή. Η χθεσινή καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας -με ευθύνη όπως εκτιμούν και του ΠΑΣΟΚ- δημιούργησε νευρικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ήταν μήνυμα από την πλευρά της Ιπποκράτους.

Η δημιουργία θέσεων αναπληρωτή υπουργού στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Τουρισμού, Ναυτιλίας και Μακεδονίας Θράκης, καθώς και μιας νέας θέσης υφυπουργού στο Παιδείας - Πολιτισμού, παρέχει αναμφίβολα στον πρωθυπουργό την ευχέρεια χειρισμών απέναντι και στην πίεση του ΠΑΣΟΚ για μεγαλύτερη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση.

Παράλληλα, του επιτρέπει να προσθέσει στελέχη στο κυβερνητικό σχήμα χωρίς απαραιτήτως να υπάρξουν αλλαγές στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας που θα μπορούσαν είτε να προκαλέσουν καθυστερήσεις, ειδικά σε χαρτοφυλάκια με φόρτο μνημονιακών υποχρεώσεων, όπως ενδεικτικά το Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον κ. Αντ. Μανιτάκη, είτε, τέλος, να πυροδοτήσουν ενστάσεις από τους εταίρους της κυβέρνησης ή από το εσωτερικό της Ν.Δ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης