Πιο ισχυρή η κυβέρνηση ύστερα από τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ - Κατάφερε να περάσει τις προτάσεις του ο Τσίπρας

Ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο. Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να ‘περάσει’ την πρότασή του, τόσο αναφορικά με την συμφωνία στο Eurogroup όσο και για το πρόσωπο του νέου γραμματέα του κόμματος, με μεγάλες όμως απώλειες και πάντως χωρίς να λάβει ‘λευκή επιταγή’ για τις επόμενες κινήσεις του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το κείμενο της τροπολογίας που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, διαφωνώντας με το κείμενο συμφωνίας με το Eurogroup και καλώντας αφενός στη λήψη αποφάσεων μέσα από συζήτηση στα συλλογικά όργανα του κόμματος, αφετέρου στην τήρηση όλων των συνεδριακών και προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, συγκέντρωσε ποσοστό πάνω από 41%.

Ειδικότερα, κατά του κειμένου ψήφισαν 92 μέλη της ΚΕ, υπέρ 68, ενώ υπήρξαν και πέντε λευκά, μία "αποχή", καθώς και 35 απουσίες. Η ψηφοφορία μάλιστα ήρθε ως επιστέγασμα μίας φορτισμένης συζήτησης, που κατά διαστήματα διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης έντασης. Το κείμενο της πολιτικής απόφασης της ΚΕ πάντως, πέρασε με πλειοψηφία 56%, με την Αριστερή Πλατφόρμα να ψηφίζει "λευκό". Σε αυτό υπήρχαν στοιχεία αυτοκριτικής, ενώ γινόταν λόγος για "συμβιβασμό".

Την ίδια ώρα, δική της πρόταση κόντρα σε αυτήν του προέδρου που πρότεινε τον Τάσο Κορωνάκη για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα. Γραμματέας τελικά, εξελέγη ο Τάσος Κορωνάκης, με 102 ψήφους, έναντι όμως 64 που απέσπασε ο υποψήφιος της μειοψηφίας Αλέκος Καλύβης. Μία ψήφο πήρε ο αυτοπροταθείς Στέλιος Ελληνιάδης, ενώ υπήρξαν ακόμα 32 «λευκά».

Χαρακτηριστικό επίσης, είναι το γεγονός ότι κατέβηκαν τέσσερις ξεχωριστές λίστες για την εκλογή των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που αριθμεί πλέον έντεκα μέλη συν τον πρόεδρο και τον γραμματέα του κόμματος. Στην εντεκαμελή σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, η προεδρική πτέρυγα («ενιαία λίστα») πήρε 110 ψηφοδέλτια και εξέλεξε έξι μέλη, η Αριστερή Πλατφόρμα πήρε 63 ψηφοδέλτια και εξέλεξε τέσσερα μέλη και η ΚΟΕ πήρε 21 ψηφοδέλτια και εξέλεξε ένα μέλος. Κανένα μέλος δεν εξέλεξαν οι Ανεξάρτητοι Ανένταχτοι που πήραν δύο ψηφοδέλτια, ενώ υπήρξαν και τρία "λευκά" ψηφοδέλτια.

Ειδικότερα, από την πλειοψηφία εξελέγησαν οι Ράνια Σβίγκου, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Πάνος Λάμπρου, Γιάννης Μπουρνούς και Παναγιώτης Ρήγας.

Από την Αριστερή Πλατφόρμα εξελέγησαν οι Σόφη Παπαδόγιαννη , Στάθης Λεουτσάκος (που είναι και βουλευτής), Αλέκος Καλύβης και Αντώνης Νταβανέλος, ενώ από την ΚΟΕ μέλος της Πολιτικής Γραμματείας εξελέγη ο Ρούντι Ρινάλντι .

Στις αιτιάσεις πάντως της ΝΔ που έσπευσε να μιλήσει για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, ανέλαβε να απαντήσει προσωπικά ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι οι διαφορετικές απόψεις στον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν τίθενται υπό δίωξη, όπως συνήθως συμβαίνει στα άλλα κόμματα, αλλά εκφράζονται ελεύθερα στις συλλογικές του διαδικασίες.

«Μόνο θυμηδία και ειρωνικά σχόλια προκαλούνται όταν η ΝΔ κάνει αναφορά σε αποσταθεροποίηση. Στο σπίτι του κρεμασμένου, δεν μιλάνε για σχοινί», είπε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βγαίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και με ακόμα πιο ευρεία λαϊκή στήριξη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης