Ο σοσιαλδημοκράτης Βενιζέλος κόντρα στα διαχρονικώς αριστερά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενόψει του Συνεδρίου

Το ΠΑΣΟΚ έχει χωριστεί στα δυο ενόψει του συνσδρίου του. Η μια πλευρά εκφράζεται από τον κ. Βενιζέλο που έχει ξεκαθαρίσει ότι το μέλλον του κόμματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον του... μνημονίου. Αν το μνημόνιο βγάλει την χώρα από την κρίση, τότε το ΠΑΣΟΚ - το συνεπέστερο μνημονιακό κόμμα στην χώρα - θα εισπράξει την εκτίμηση και την αποδοχή.

Ο κ. Βενιζέλος έχει περιγράψει την θέση του αυτή με την φράση: "Πέσαμε με την χώρα (δημοσκοπικά) θα ανέβουμε με την χώρα". Εννοείται ότι το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου εγκαταλείπει εντελώς την όποια αριστερή πλευρά του και μετασχηματίζεται σε ένα σοσιαλδημοκρατικό - ευρωπαϊκό κόμμα που δεν διαφέρει και σε πολλά από την κεντροδεξιά.

Η άλλη πλευρά του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τα επιχειρήματα Βενιζέλου. Κατ αυτούς ακόμα και αν το μνημόνιο πετύχει θα είναι η ΝΔ που κυβερνά που θα εισπράξει ότι θετικό. Το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά στηρίζει μια πιθανή μελλοντική επιτυχία της ΝΔ, χωρίς να ωφελείται σε τίποτε! Φυσικά η πλευρά αυτή δεν πιστεύει στα σκληρά μέτρα, ούτε είναι βέβαιη πως θα επιτύχουν τα μνημόνια. Υπερασπίζεται δε την παραδοσιακή φυσιογνωμία του κόμματος (κεντροαριστερά).

Υπάρχει και μια άλλη ισχυρή διαφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αφορά τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος έχει αποφασίσει να τον πολεμά σκληρά χωρίς κανέναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί του. Η άλλη πλευρά διαφωνεί. Θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανέβει δημοσκοπικά σύντομα και πως αφού κινείται και αυτός στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, μια πιθανή συνεργασία μαζί του δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί.

Στις εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ λοιπόν, οι δυο τάσεις θα εκφραστούν έντονα και είναι ενδιαφέρον να δούμε τι θα σημάνει πρακτικά αυτό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης